China a ordonat marilor companii de stat să asigure aprovizionarea cu energie cu orice preț: „Întreruperile de curent nu vor fi tolerate”

Xi Jinping. Sursa: Facebook

China a cerut principalelor companii energetice de stat – de la producția pe bază de cărbune la petrol – să garanteze cu orice preț aprovizionarea pentru această iarnă, transmite agenția Bloomberg, care citează surse apropiate discuțiilor.

Ordinul a venit direct de la vicepremierul Han Zheng, care supervizează sectorul energetic și producția industrială, și a fost transmis în cadrul unei reuniuni de urgență care a avut loc în această săptămână cu responsabili ai agenției pentru reglementarea activelor și planificare economică, au precizat sursele citate, care au preferat să-și păstreze anonimatul. Întreruperile de curent nu vor fi tolerate, au afirmat aceste surse

Contractele la termen pentru cărbunele chinez au atins joi un nivel record, în condițiile în care țara se confruntă cu penurii de carburant, după o săptămână de vacanțe. Prețurile s-au dublat în acest an pe fondul cererii puternice de electricitate a uzinelor și a creșterii lente a producției minelor.

Reuniunea de urgență subliniază situația critică din China. O criză energetică severă afectează țara și mai multe regiuni au fost nevoite să reducă alimentarea sectorului industrial, în timp ce anumite zone rezidențiale s-au confruntat cu întreruperi bruște de curent. Criza de electicitate din China a provocat turbulențe pe piețele mondiale, alimentând creșteri de prețuri în toate sectoarele, de la îngrășăminte la siliciu.

Giganții chinezi controlați de stat State Power Investment Corp și China Energy Investment Corp au postat joi noaptea mesaje similare cu cel transmis de Han pe WeChat, în care promit să facă tot ce le stă în puteri pentru a asigura aprovizionarea cu cărbune și electricitate în cursul iernii.

“Vom face tot posibilul pentru a duce bătălia dură a aprovizionării energetice,” a afirmat principalul producător de cărbune al țării, CEIC, într-o declarație.

Decizia Chinei „aduce securitatea aprovizionării în prim plan”, afirmă Leslie Palti-Guzman, președintele firmei americane de consultanță Gas Vista LLC. „Este o veste proastă pentru guvernele europene și consumatori, care se vor confrunta cu prețuri ridicate la gaz și electricitate pentru tot restul iernii”, în condițiile în care vor trebui să concureze cu China pentru asigurarea materiilor prime.

Foto: Xi Jinping / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *