China: Avans surprinzător al exporturilor, în ciuda întreruperilor generalizate de curent

Yuan, China

China a înregistrat în septembrie un avans suprinzător al exporturilor (+28,1% în cifre anualizate), în ciuda întreruperilor generalizate de curent care perturbă activitatea economică, a anunțat miercuri Administrația vamală, citată de Le Figaro.

Este vorba de cel mai rapid ritm de creștere a exporturilor în ultimele patru luni.

Această performanță este superioară estimărilor economiștilor (+21%), în momentul în care China s-a confruntat în ultimele săptămâni cu întreruperi masive de curent. Acestea au antrenat închiderea totală sau parțială a uzinelor, penalizând producția și lanțurile mondiale de aprovizionare. În august, exporturile au cunoscut un avans de 25,6% în cifre anualizate.

Din cauza pandemiei, „mediul extern a devenit mai complicat (pentru companiile chineze) iar exporturile rămân confruntate cu numeroși factori de instabilitate și incertitudine”, în special pe lanțurile de aprovizionare, a afirmat un purtător de cuvânt al serviciilor vamale, Li Kuiwen.

Ritmul importurilor s-a redus, însă: achizițiile chineze din străinătate au crescut în septembrie cu 17,6% în cifre anualizate. Ritmul este sensibil mai redus decât cel din august (+33,1%) și sub previziunile analiștilor (+20%).

În ceea ce excedentul comercial al gigantului asiatic, acesta a atins în septembrie 66,7 miliarde de dolari (57,7 miliarde euro). Excedentul Chinei se ridica în august la 58,3 miliarde de dolari (49,07 miliarde euro).

Foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *