China a promis sâmbătă să “crească semnificativ” datoria pentru a revigora economia, însă nu a oferit detalii clare cu privire la valoarea totală a pachetului de stimulare, lăsând investitorii în aşteptare, transmite Reuters, conform News.ro.
Ministrul de Finanţe, Lan Foan, a declarat într-o conferinţă de presă că Beijingul va ajuta guvernele locale să-şi gestioneze problemele de datorie, va oferi subvenţii pentru persoanele cu venituri mici, va sprijini piaţa imobiliară şi va recapitaliza băncile de stat, printre alte măsuri.
Aceştia sunt paşi pe care investitorii i-au cerut de mult timp, în contextul în care a doua cea mai mare economie din lume îşi pierde din avânt şi se confruntă cu presiuni deflaţioniste şi o scădere accentuată a încrederii consumatorilor, provocată de prăbuşirea pieţei imobiliare
Totuşi, lipsa unei sume exacte pentru pachetul de stimulare prelungeşte incertitudinile pentru investitori, care aşteaptă o politică clară până la următoarea întâlnire a legislativului chinez, care trebuie să aprobe emiterea de datorii suplimentare. O dată pentru această întâlnire nu a fost încă anunţată, dar este aşteaptată în săptămânile următoare.
“Conferinţa de presă a fost puternică în ceea ce priveşte hotărârea, dar lipsită de detalii numerice”, a declarat Vasu Menon, director de strategie pentru investiţii la OCBC din Singapore.
El a adăugat că”Stimulul fiscal de mare amploare pe care investitorii îl aşteptau nu a fost anunţat”, precizând că acest lucru ar putea dezamăgi piaţa.
În ultimele luni, o serie de date economice au fost sub aşteptări, ceea ce a generat îngrijorări că obiectivul de creştere economică de aproximativ 5% al guvernului pentru acest an este în pericol şi că un declin structural pe termen lung ar putea fi în curs de desfăşurare.
Datele economice pentru septembrie, care vor fi publicate în zilele următoare, sunt aşteptate să arate o continuare a slăbiciunii economice, însă oficialii chinezi au exprimat “încredere deplină” că obiectivul pentru 2024 va fi atins.
Speculaţiile privind un nou stimul fiscal au fost alimentate de o reuniune a liderilor de top ai Partidului Comunist din septembrie, care a indicat un sentiment sporit de urgenţă cu privire la economie.
Acţiunile chineze au atins maxime de doi ani după acea întâlnire, crescând cu 25% în câteva zile, înainte de a se retrage apoi, pe măsură ce incertitudinea privind detaliile politicilor oficiale a persistat.
Reuters a relatat luna trecută că China intenţionează să emită obligaţiuni suverane speciale în valoare de aproximativ 2 trilioane de yuani (284,43 miliarde de dolari) în acest an, ca parte a stimulului fiscal.
Jumătate din această sumă ar urma să fie utilizată pentru a ajuta guvernele locale să îşi gestioneze datoriile, iar cealaltă jumătate pentru a subvenţiona achiziţiile de electrocasnice şi alte bunuri, precum şi pentru a finanţa un ajutor lunar de aproximativ 800 de yuani (114 dolari) pentru toate gospodăriile cu doi sau mai mulţi copii.
În plus, Bloomberg News a scris că China ia în considerare injectarea a până la 1 trilion de yuani în cele mai mari bănci de stat, deşi analiştii avertizează că cererea scăzută de credite ar putea limita eficienţa acestui demers.
În septembrie, Banca Centrală a anunţat măsuri de sprijin monetar fără precedent de la pandemia de COVID-19, inclusiv reducerea ratelor dobânzilor şi o injecţie de lichidităţi de 1 trilion de yuani. Cu toate acestea, analiştii subliniază că Beijingul trebuie să abordeze problemele structurale mai adânci, cum ar fi creşterea consumului şi reducerea dependenţei de investiţiile în infrastructură finanţate prin datorii.
Ministerul de Finanţe estimează că guvernele locale mai au la dispoziţie 2,3 trilioane de yuani pentru a cheltui până la sfârşitul acestui an, inclusiv cote de împrumut şi fonduri neutilizate.