Din 44 de sectoare economice analizate anual, la o treime s-a observat un regres privind structura lor, în acest an remarcându-se efectul crizei şi intervenţiile guvernamentale pentru combaterea acesteia, a afirmat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
„Ne uităm la modul cum funcţionează, în special cum sunt structurate (sectoarele economice – n. r.), câţi actori sunt, cât de uşor este să se intre pe piaţa respectivă, ce bariere sunt în calea activităţii economice şi, atunci, ierarhizăm sectoarele economice: unele unde sunt dificultăţi vedem probleme referitoare la concurenţă, unele unde problemele sunt medii şi unele unde vedem concurenţa desfăşurându-se ori premisele sunt ca ea să se desfăşoară în condiţii bune. Din aceste 44 de sectoare la care ne uităm an de an, la o treime vedem un regres. Faţă de alţi ani, asta ne arată că există o presiune, sunt consecinţe ale situaţiei economice. Anul trecut economia a trecut bine, e adevărat, dar a trecut prin trei crize majore în ultimii 10-15 ani”, a menţionat Chiriţoiu.
În acest context, şeful autorităţii de concurenţă a precizat că s-a observat un regres în privinţa structurii unor sectoare.
„Nu vorbesc de încălcări ale legii, ci a numărului de companii prezente în piaţă, a uşurinţei pentru o nouă companie să intre în acea piaţă. Deci, astea-s elementele care sunt nişte precondiţii ale concurenţei. Avem sectoare în care, tradiţional, vedeam probleme – unele unde avem foarte puţini jucători, cum e zona materialelor de construcţii, sau zone în care avem reglementări, cum este zona profesiilor liberale. Pe acestea în fiecare an le semnalam ca fiind sectoarele cele mai problematice din punct de vedere concurenţial. Ce vedem în acest an, este efectul crizei şi intervenţiile guvernamentale pentru combaterea crizei, vedem regrese pe zona de energie unde s-a venit cu o reglementare şi de asta spuneam că problema pentru perioada următoare de 1 – 2 ani este cum vom reuşi să redeschidem piaţa într-un mod care să fie sustenabil, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru industrial, dar care să permită desfăşurarea concurenţei”, a susţinut Bogdan Chiriţoiu.
În altă ordine de idei, el a atras atenţia că „problematica asigurărilor nu e rezolvată”.
„De asemenea, nu avem reglementările pe RCA şi, în general, problematica asigurărilor nu e rezolvată. Au fost o serie de falimente în ultimii ani, actori mari au ieşit de pe piaţă, a fost nevoie de introducerea unor controale de preţ până când piaţa a absorbit şocul acestor falimente”, a punctat Chiriţoiu.
Raportul privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023 a fost lansat, luni, într-o conferinţă organizată de Consiliul Concurenţei.