Chiriţoiu, Consiliul Concurenței: Pretenţiile editurilor şi librăriilor faţă de Bookster trebuie susţinute în instanţă, nu prin acţiuni ce încalcă legea concurenţei

Bogdan Chirițoiu, Consiliul Concurentei Foto: Bogdan Chirițoiu - (InquamPhotos / George Călin)

Consiliul Concurenţei nu se poate implica în conflictul comercial al editurilor şi librăriilor cu Bookster, acesta fiind apanajul instanţei, iar sancţiunea a fost aplicată ca urmare a faptului că au încălcat Legea concurenţei, companiile neavând dreptul să limiteze accesul unui cumpărător la carte, a declarat, joi, pentru Agerpres, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

„E un subiect important şi delicat în acelaşi timp. Aş spune, în primul rând, că e lucru foarte bun ca oamenii să citească. Nu e treaba Consiliului Concurentei să se amestece în subiectul acesta privind modul în care au oamenii acces la carte, prin cărţi pe care le cumpără sau prin cărţi pe care le împrumută. Este adevărat că există un conflict între edituri şi librării, pe de o parte, şi Bookster, de cealaltă parte, referitor la plăţile pe care ar trebui să le facă Bookster pentru că împrumută cărţi achiziţionate de la librării sau de la edituri. Dar este un conflict de natură financiară care trebuie tranşat în cel mai rău caz în instanţă. Dacă nu se poate ajunge la o soluţie între cele două părţi, dacă nu poate fi lămurită situaţia de instituţiile culturale, atunci pot să recurgă la instanţă. Şi nu e o problemă în care Consiliul Concurenţei să se poate implica sau asupra căreia să se pronunţe. Noi am ajuns să amendăm cele şase edituri şi librării, plus asociaţia lor, pentru că, împreună, coordonat, având acest conflict cu Bookster, au limitat accesul la carte al lui Bookster. Ori n-au voie să facă asta, conform Legii concurenţei”, a explicat Bogdan Chiriţoiu.

El a subliniat că nu pot companiile „să ia legea în propriile mâini” şi să aplice sancţiuni asupra lui Bookster şi să încalce astfel Legea concurenţei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„În cazul în care companiile au o pretenţie justificată împotriva lui Bookster există instanţele care pot să stabilească acest lucru. Dar nu pot companiile, cu de la sine putere, să preia acest rol pe care îl au instituţiile publice de a sancţiona Bookster, să ia legea în propriile mâini şi să aplice ele sancţiuni asupra lui Bookster. (…) Este un litigiu comercial între ei şi nu e treaba noastră să ne pronunţăm asupra lui. Instanţa de judecată se poate pronunţa dacă Bookster trebuie să le plătească mai mult decât plăteşte acum pentru dreptul de autor. Nu e un subiect pe care noi să ne pronunţăm. Ce spunem noi este că, indiferent dacă au sau nu dreptate editurile şi librăriile în faţa lui Bookster, modul de a-şi susţine pretenţiile e prin căile legale, nu prin acţiuni care încalcă Legea concurenţei”, a punctat preşedintele autorităţii de concurenţă.

Bogdan Chiriţoiu a recunoscut că sancţiunile sunt severe, dar a precizat că s-a avut în vedere să nu fie afectată viabilitatea companiilor respective.

„Sancţiunile sunt desigur severe şi e normal să fie aşa când se încalcă Legea concurenţei. În acelaşi timp, am fost atenţi să nu afectăm viabilitatea companiilor respective. Ar fi împotriva sensului Legii concurenţei să ajungem ca, datorită sancţiunilor, să avem mai puţină concurenţa în piaţă. Repet, sancţiunile sunt severe, dar nu atât de severe încât să pericliteze existenţa actorilor în piaţă. O să dau un exemplu: este o amendă care reprezintă jumătate din profitul pe anul anterior. Evident că să pierzi jumătate din profitul dintr-un an e o sancţiune importantă, dar totuşi rămâi pe profit, nu treci pe pierdere, nu îţi e afectată viabilitatea”, a mai spus preşedintele Consiliul Concurenţei.

Acesta a precizat că investigaţia a durat doi ani de zile, a avut loc o audiere în plenul Consiliului Concurenţei, după care, pe baza dovezilor furnizate de echipa de caz şi a apărărilor companiilor, plenul a decis să aplice aceste sancţiuni.

„Evident, companiile au dreptul, dacă nu sunt mulţumite de decizii, să meargă în instanţă şi instanţa va tranşa aceste lucruri. Este absolut normal şi firesc şi în general ne aşteptăm. Companiile au două căi: pot să recunoască încălcarea legii când au de-a face cu un raport în care se propune sancţionarea lor, pot să recunoască greşeala făcută şi primesc o amendă mai mică, sau, dacă n-au făcut acest lucru, e destul de previzibil că se vor duce în instanţă. Este dreptul lor să meargă în instanţă să-şi susţină nevinovăţia”, a adăugat Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare de aproximativ 1,2 milioane de euro (5,967 milioane de lei) pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială.

Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii de concurenţă, transmis miercuri AGERPRES, cea mai mare amendă, de peste 3,98 milioane de lei, a primit-o Direct Client Services SRL (Librăriile Cărtureşti), urmată de Librăriile Humanitas S.A (582.362 lei), Curtea Veche Publishing SRL (422.220 lei), Humanitas S.A. (365.718 lei), Nemira Publishing House SRL (324.636 lei) şi Publica Com SRL (174.677 lei).

De asemenea, Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei.

„Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respectă regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor”, notează instituţia.

Investigaţia a fost declanşată ca urmare a plângerii înaintate de Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, în calitate de deţinătoare a bibliotecii Bookster.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dl Chiritoiu ne spune ca daca aiun bissines esti obligat sa aprovizionezi cu marfa concurenta, sa te inpacheteze mai bine…. dragut…. Ciritoiu, Romanika … va iubim!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.