Chirițoiu, despre protestele față de prețul carburanților: Consumatorii au dreptul să fie nemulţumiţi şi să nu cumpere de la comercianţii care au preţuri foarte mari

Redacția iun. 14, 2022 0 comentarii
benzinarie Sursa foto Pixabay (1)

Protestele faţă de preţul carburanţilor sunt perfect îndreptăţite, iar consumatorii au dreptul să fie nemulţumiţi şi să nu cumpere de la comercianţii care au preţuri foarte mari, a afirmat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa „Provocări concurenţiale în noul context economic”, organizată de Consiliul Concurenţei şi Pria Events, scrie Agerpres.

„Protestele sunt perfect îndreptăţite. Au consumatorii dreptul să fie nemulţumiţi şi să nu cumpere de la comercianţii care au preţuri foarte mari. Aici monitorul preţurilor poate să îi ajute. Adică poţi să vezi în zona ta, în oraşul tău, unde ai staţii de combustibil care au preţuri ceva mai mici. Foarte mici nu vor fi niciunde. Ele erau în pandemie, dacă vă aduceţi aminte, când nu se mai consuma, barilul de petrol s-a dus la 20 de dolari şi benzina era 5 lei. Acum barilul de petrol e la 120 de dolari şi momentan nu dă semne de scădere. Benzina şi motorina s-au dus la 9 lei şi peste 9 lei. Repet, nu avem semne că ar fi creşteri peste media UE. Din contră. Ultima dată când am verificat era 5% sub media Uniunii Europene. Deci nu spun, creşterile la noi sunt ceva ce iese din linia din restul Uniunii Europene, sunt o reacţie la situaţia economică pe care o trăim cu toţii”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Întrebat dacă o reducere a accizei la carburanţi s-ar observa în preţ, Bogdan Chiriţoiu a declarat că până în prezent actorii economici au redus preţul mărfurilor atunci când statul a luat asemenea decizii.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat că instituţia monitorizează în acest moment mai multe pieţe şi oriunde sunt observate creşteri de preţuri preţuri inspectorii sunt atenţi pentru că este posibil să existe comportamente ilegale.

Şoferii din câteva oraşe din ţară au protestat marţi, în benzinării, faţă de scumpirea carburanţilor.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *