Christine Lagarde (BCE) vrea o „flexibilitate” mai mare a Pactului de stabilitate, care reglementează ortodoxia bugetară europeană

Christine Lagarde Banca Central Europeană

Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, pledează pentru o mai mare “flexibilitate” a Pactului european de stabilitate, după ce suspendarea sa din cauza pandemiei va fi ridicată, scrie BFM TV.

“Europa are nevoie de un cadru modernizat cu reguli bugetare transparente, flexibile și credibile care vor permite politici bugetare anticiclice și durabile”, a afirmat Lagarde, luni, în cadrul audierii trimestriale în fața Parlamentului European.

Prea adesea, “politicile bugetare naționale au anulat posibilitatea” stimulării economiei iar banca centrală s-a trezit în postura de “sigurul jucător”, a afirmat ea.

“Ideal, reforma Pactului de stabilitate și de creștere ar trebui să fie aplicată când clauza de exceptare va fi dezactivată”, după pandemie, a subliniat ea.

Pactul este suspendat în prezent până în 2023.

Comisia s-a declarat favorabilă reformării acestui mecanism care limitează deficitele publice naționale (3% din PIB pe an) și datoria publică (60% din PIB).

Una dintre pistele studiate este legată de majorarea plafoanelor deficitului și datoriei, în prezent depășite în numeroase țări europene din cauza costului pandemiei.

Berlin, împotriva unei relaxări a regulilor bugetare

Această idee este susținută de Franța dar nu este văzută cu ochi buni în Berlin, în special de partidul conservator al cancelarului Angela Merkel.

“Dorim ca după pandemie să reintroducem rapid regulile bugetare ale pactului de stabilitate și ca acestea să evolueze, dar fără a le relaxa”, avertizează astfel CDU în programul de guvernare publicat luni.

În sondaje, CDU este creditat cu șanse bune să obțină cancelaria după alegerile de la sfârșitul lui septembrie.

Parisul nu vrea însă să “repete eroarea pe care am făcut-o după criza din 2011, 2012, 2013, înăsprind regulile bugetare”, afirma în aprilie secretarul francez de stat pentru Afaceri europene, Clément Beaune.

La același moment, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, pleda pentru o reformă profundă a Pactului astfel încât să fie promovate investițiile și creșterea, după ce va fi depășit șocul pandemiei.

O reformă a Pactului va trebui însă să “țină cont de dispozițiile Tratatului european”, a avertizat Lagarde.

Sursa foto: europarl.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *