Christine Lagarde la emisiunea Che tempo che fa: „Cursa inflației va dispărea, este un fenomen temporar cauzat de Covid”

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Președinta Băncii Centrale Europene despre vaccinurile destinare țărilor mai sărace pentru a stopa formarea de noi variante: „Virusul nu cunoaște granițe: la Roma au fost alocate fondurile, acum trebuie să acţionăm”

“Este inflația un fenomen temporar? «Da, cred că inflația din această perioadă este legată de o serie de fenomene temporare, în primul rând, aşa cum se întâmplă şi în Italia, de creșterea prețurilor la energie. Creșterea cu 69% a prețurilor în Italia este legată de creșterea prețurilor la energie, dar și de problemele geopolitice și climatice. Suntem aproape siguri că aceste fenomene temporare vor dispărea. Vom vedea în 2022”, a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, la emisiunea „Che tempo che fa” de pe Rai 3.

Cu aceeaşi ocazie, Lagarde a lăudat Italia și creșterea recentă a ratingului: „Câteodată mai există şi vești bune. Cred că rezultatele economice pe care le putem observa sunt elocvente. Italia a depășit cu bine pandemia, a dat un răspuns foarte puternic crizei. Reformele care au fost decise sunt de natură să convingă agențiile de rating că Italia a întreprins calea cea bună”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Întrebată la modul general despre relația dintre pandemie și protecția economică, Lagarde a comentat: „Această pandemie ne-a învățat că suntem cu toții interdependenți. Dacă nu suntem cu toții protejați, vaccinați, vom fi cu toții în pericol. De asemenea, preşedintele BCE a subliniat că „a doua lecție a urgenței coronavirusului” este că trebuie să punem bărbații și femeile pe primul loc, înaintea economiei și finanțelor. Să avem grijă de salarii și de afaceri. Aceasta a fost marea provocare a Covid-19, care a fost înfruntată într-un mod diferit faţă de anul ​​2008”.

De ce Uniunea Europeană a indicat 2% ca rată a inflației? „A avea o rată medie de acest tip permite existenţa unui spațiu de manevră, pentru a nu lăsa Băncile Centrale fără instrumentele necesare în faţa unei crize. La nivel mondial, 2% a fost ales ca prag de stabilitate a prețurilor”.

Despre obiectivele BCE, Lagarde adăugat: „În martie 2020, când a explodat pandemia Covid-19, am decis să reafirmăm angajamentul euro. Obiectivul BCE, responsabilitatea sa, este să garanteze stabilitatea prețurilor și să susțină economiile atunci când sunt afectate în acest fel. S-a decis înființarea PEP, programul de achiziție de energie pandemică”.

Explozia variantei Omicron, cu o rată aparent mai mare de contagiozitate și care reprezintă un pericol pentru comunitate (chiar dacă OMS şi-a luat timp pentru mai multe evaluări), a pus din nou în centru dezbaterea vaccinurilor din cele mai sărace țări. Vizavi de această situaţie, Lagarde a precizat „Cu ocazia acestei crize am înțeles că varianta care se dezvoltă în Botswana și se descoperă în Africa de Sud, poate ajunge în Europa în câteva ore. Și confirmă principiul pe care l-am menționat mai înainte: şi anume că trebuie să fim uniți. Din fericire, la summitul G20 de la Roma s-a decis vaccinarea a cel puțin 30% din populația lumii și a 70%, până la jumătatea anului 2022. Nu este destul să spunem că vom face acest lucru, ci trebuie să luăm măsuri. Cele 50 de miliarde alocate pentru a aduce vaccinurile în ţările cele mai sărace sunt o picătură de apă, dar logistica și organizarea vor trebui supravegheate”.

Mai târziu „vom merge şi mai departe, însă vom crea centre de analiză pentru a înțelege felul în care se dezvoltă variantele”.
În ceea ce priveşte Next Generation EU, Lagarde a concluzionat: “Toți europenii au o responsabilitate, aceea de a duce la îndeplinire acest plan şi de a demonstra cinicilor și scepticilor ce sunt capabili să facă europenii împreună. Sunt foarte încrezătoare”, a conchis preşedintele BCE.

Traducere La Stampa: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: