Anul 2024 a fost un an plin de provocări și învățăminte pentru antreprenori, iar cei care au reușit să navigheze cu succes printre obstacolele imprevizibile au fost cei care au aplicat rapid lecțiile învățate pe propria piele.
O lecție des întâlnită în antreprenoriat este să înveți din greșelile altora, în loc de ale tale. Economedia a întrebat câțiva antreprenori ce sfaturi le-ar fi plăcut să primească anul acesta, dar au fost nevoiți să le învețe singuri.
Iulia Dorobanțu, arhitect & cofondator Charger.ro:
Am primit acest sfat, dar îl înveți rapid și pe propria piele într-o companie la început de drum – să fim mai pregătiți și flexibili pentru imprevizibil. În plus, într-un start-up în care ritmul de creștere este rapid, uiți uneori să prioritizezi calitatea și execuția, mai ales atunci când presiunea de a livra mai repede este mare și resursele sunt puține. Uneori, e mai bine să construiești temeinic, decât să te grăbești și să revii ulterior pentru ajustări – un sfat pe care l-am primit la început și la care ne întoarcem adeseori.
Sergiu Diaconu, CEO Dulcinella România
În cei aproape 30 de ani de antreprenoriat, am înțeles că nu poți crește din sfaturi bazate pe experiențele altora. Deși pot servi ca sursă de inspirație sau ghidare, rareori aceste sfaturi se aplică 100% la cazul tău.
Pentru că fiecare afacere operează într-un context unic, influențat de factori geografici, economici, sociali și politici, dar și de particularități de piață, de mentalitatea consumatorilor și de capacitatea de cumpărare. Un model de succes într-o anumită țară sau industrie poate eșua complet într-un alt context, chiar dacă la prima vedere par similare.
Acesta este motivul pentru care nu mă bazez pe sfaturi externe, ci pe ipoteze testate în mod direct. În fiecare zi, la Dulcinella, lansăm multiple ipoteze. O ipoteză este o presupunere logică sau o afirmație provizorie care trebuie testată. Ea poate explica un fenomen, o situație sau o relație între variabile. Ca să fie utilă, o ipoteză trebuie să fie testabilă și verificabilă prin observație, analiză sau experiment.
Această metodologie ne-a transformat felul de a lua decizii. La Dulcinella, echipa noastră este deja antrenată să opereze cu zeci, chiar sute de ipoteze în fiecare lună. Avem un proces structurat de testare a ipotezelor în toate departamentele cheie: marketing, produs, vânzări, management.
Din 100 de ipoteze 2-3 se confirmă, iar atunci ne concentrăm toată energia, timpul și resursele asupra acestor ipoteze. Aceasta este rețeta noastră de creștere rapidă și adaptabilitate constantă.
În concluzie, nu aștept să învăț din experiențele altora, pentru că știu că fiecare business este unic. Ipoteza și testarea sunt cele mai valoroase instrumente de învățare. Ele ne permit să luăm decizii informate, bazate pe fapte reale, și să fim mereu cu un pas înaintea pieței. Acesta este motorul de creștere la Dulcinella.
Florina Dobre, CEO Bringo:
Un sfat valoros pe care mi-ar fi plăcut să-l primesc anul acesta este să anticipez mai bine complexitatea menținerii unui echilibru între atragerea de noi clienți și loializarea celor existenți, mai ales într-un mediu extrem de competitiv.
Am învățat că în timp ce extinderea bazei de utilizatori este esențială, fidelitatea clienților deja existenți cere eforturi constante, personalizate și inovatoare.
De asemenea, ni s-a confirmat încă o dată importanța adaptabilității– nu doar în fața schimbărilor imediate, ci și în planificarea pe termen lung, pentru a ne menține relevanța într-o piață care evoluează rapid. Această lecție ne-a determinat să fim și mai agili și proactivi în deciziile noastre.
Oana Pascu, Fondator Complice.ro:
Anul acesta mi-a demonstrat că, deși planificarea rămâne un pilon important în orice business, adevărata putere constă în capacitatea de a ne adapta. Schimbările economice și politice din ultima perioadă au fost imprevizibile și au avut un impact direct asupra comportamentului de consum. În astfel de situații, am realizat că strategiile pe termen lung trebuie ajustate în timp real pentru a răspunde noilor condiții.
Această lecție a redefinit felul în care privesc viitorul, adică planurile sunt importante, dar flexibilitatea este cea care ne permite să trecem cu succes printre provocări. Este o abordare pe care ne-o vom însuși din plin în anii ce vin.
Arthur Rădulescu, CEO MerchantPro:
Anul acesta ne-a arătat din nou că imprevizibilul face parte din viață. Pandemia ne-a surprins, războiul ne-a surprins, când credeam că nu ne mai surprinde nimic, am văzut rezultatele din alegeri.