Lucian Heiuş (55 de ani) are cele mai mari șanse să fie desemnat președintele Agenției Naționale de Administrare FIscală (ANAF), au declarat pentru Economedia surse politice. El ar urma să îi ia locul Mirelei Călugăreanu, actuala șefă a Fiscului, care a fost numită în conducerea Curții de Conturi, potrivit unui ordin apărut marți în Monitorul Oficial.
Heiuș, fost deputat PNL de Hunedoara, în 2016-2020, este considerat un bun cunoscător al sistemului fiscal datorită activității din Ministerul Finanțelor și direcţiile de Finanţe Publice din Hunedoara şi Timiş.
El are în interiorul PNL reputația unui personaj reținut, chiar pedant, care s-a ferit de scandaluri și controverse publice.
Un detaliu relevant din CV_ul său este postul de director general la SC Uzina Mecanică Orăștie, o companie din industria militară din Românie. El a avut la Orăștie ”atribuții generale de management și specifice în domeniul producției de armament”, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților.
Inginer de profesie, Heiuş a lucrat în sectorul privat până în 2005, ulterior având mai multe funcţii de conducere în direcţiile de Finanţe Publice din Hunedoara şi Timiş.
El a absolvit atât Facultatea de Mecanică din Institutul Politehnic Cluj, cât şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial de la Universitatea Dimitrie Cantemir din Bucureşti.
Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, începând cu anul 1990, ministrul propus pentru Finanţe a lucrat la Întreprinderea de Vagoane Arad ca inginer, apoi la două societăţi pe acţiuni profilate pe producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte din blană naturală, până în anul 2005 când a fost angajat la Direcţia Finanţelor Publice Hunedoara ca director executiv, potrivit News.ro.
Din octombrie 2012 până în martie 2013 a condus Uzina Mecanică Orăştie, apoi, timp de trei luni, în 2013, a fost director executiv al Camerei Agricole Judeţene Hunedoara, iar în iunie 2013 a obţinut funcţia de director general adjunct în Ministerul Finanţelor Publice – Direcţia Generală a Domeniilor Reglementate Specific.
În august 2013 a devenit director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara şi a rămas în cadrul acestei instituţii până în noiembrie 2015.
În anul 2019, ministrul propus al Finanţelor declara că deţine 43 de oi de pe urma cărora a obţinut ca producător individual un venit de 14.000 de lei, titluri la o societate fără activitate din Deva şi că are un credit de aproape 29.000 de euro contractat în 2018 şi scadent în 2033.