Cine este Ioan Crișan, omul de afaceri mort în explozia unei mașini în Arad. A înființat un business inovativ cu somn african și crocodili

explozie arad masina om de afaceri

Bărbatul mort într-o explozie a unui autoturism care a avut loc sâmbătă dimineața în municipiul Arad este Ioan Crișan, un cunoscut om de afaceri arădean. Electronist la bază, Crișan a dezvoltat un business în sectorul piscicol, înființând prima crescătorie de somn african din România, crescuți în bazine cu apă termală. Recent, el a adus în țară și crocodili, pentru a produce în viitor carne.

Ioan Crişan (67 de ani) a lucrat întâi ca electronist la Aeroportul din Arad, timp de 25 de ani, iar ulterior în transporturi. Pasiunea pentru pescuit l-a făcut însă să viziteze o crescătorie de somn african și să decidă că vrea să investească în acest business, înființând în acest sens firma Crimatex.

Crișan a cumpărat o fostă topitorie de cânepă la Iratoşu, la 7 kilometri de Arad și a amenajat aici 22 de bazine, unde a început să crească somn african cu dimensiuni cuprinse între 250 de grame şi 15 kilograme. Primii pești i-a adus dintr-o crescătorie din Ungaria, scria Agro Business.

Afacerea cu somn a început la data de 1 decembrie 2007, iar licența pentru acvacultură a obținut-o în noiembrie 2008. Banii pentru a demara afacerea i-a împrumutat de la bancă și de la prieteni.

Inovația adusă de afacerist a fost amenajarea bazinelor cu apă termală, somnul african având nevoie de condiții speciale, respectiv de o temperatură a apei de circa 25 de grade. Fosta topitorie avea deja un puț de apă termală, forat în 1978, care scurta operaţia de topire ce avea loc în bazine speciale. De aceste puţuri și bazine s-a folosit şi Ioan Crişan în creşterea somnilor africani.

Somnul african este o specie puţin pretenţioasă, nu are oase şi nici solzi. Afaceristul ajunsese la o producție de câteva sute de tone de pește în crescătoria de la Arad, pe care îi vindea mai mult în vestul țării, dar îi și exporta în Bulgaria.

Ulterior, afaceristul a investit și într-o unitate de procesare a cărnii, pentru a produce mezeluri din pește.

Anul trecut, Ioan Crișan a adus și două exemplare de crocodili la ferma piscicolă și avea de gând să facă o fermă pentru producerea cărnii, însă planurile sale au fost date peste cap de pandemie, potrivit Aradon.ro.

Ioan Crișan ar fi tatăl Laurei Crișan (fostă Bîlcea), fosta soție a deputatului PNL Sergiu Bîlcea, susțin sursele G4Media.

Un autoturism din municipiul Arad a explodat sâmbătă dimineață, pe Calea Aurel Vlaicu. În mașina care a ars aproape în totalitate s-ar fi aflat un om de afaceri local. Surse din Poliție au declarat pentru G4Media că afaceristul mort în incendiu este Ioan Crișan, patronul firmei Crimatex. Autoturismul era marca Mercedes și a explodat la scurt timp după pornirea de pe loc a autovehiculului.

Anchetatorii au în vedere în special ipoteza omorului.

sursa foto: aradon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *