Cine este Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB, care a declanșat greva spontană de joi din Capitală: consilier PSD în consiliul general, acuzat de Nicușor Dan că făcea campanie pentru Gabriela Firea

Carmen Radu ian. 20, 2022 1 comentarii
Vasile Petrariu

Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), organizaţie cu circa 9.000 de membri, este unul din liderii grevei spontane declanșate joi de angajații STB, protest care a paralizat Capitala.

Vasile Luliu Petrariu este lăcătuș, la bază. Petrariu este consilier PSD în Consiliul General al Capitalei. El este acționar în Centrul de Sănătate al STB, o clinică medicală cu aproximativ 80 de angajați, care deservește în special angajații societății de transport. Este vorba despre o societate pe acțiuni în care STB deține 95% și Sindicatul Transportatorilor din București – 5%, reprezentat de către Petrariu. STB este deținută în proportie de 99,89% de Consiliul General al Municipiului București, potrivit Libertatea.

În august, Petrariu a fost numit șef al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice. Aceasta era condusă anterior de cunoscutul sindicalist de la Metrorex, Ion Rădoi, care de asemenea a declanșat o grevă la metrou care a paralizat Capitala, anul trecut.

Petrariu încasează un venit anual de 42.700 de lei de la sindicatul STB. El nu menționează în declarația de avere veniturile încasate de la Centrul de Sănătate al STB.

Directorul STB Adrian Criț l-a acuzat pe Vasile Petrariu de incompatibilitate. „Liderul de sindicat are incompatibilități. Au fost identificate mari afaceri în care este implicat, afaceri pe care le are cu STB prin centrul de sănătate și diferiți furnizori. Domnul Petrariu simte că a pierdut puterea, această societate este condusă, nu mai conduce sindicatul reprezentativ”, a spus Criț.

Petrariu și sindicatul STB s-au declarat susținători ai candidaturii Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, la ultimele alegeri, când echipa sa era formată din Petre Roman, Mitică Dragomir și Elisabeta Lipă. Petrariu chiar ar fi coordonat un grup din RATB la campania de strângere de semnături pentru Gabriela Firea, după cum scrie Puterea.

Nicușor Dan a acuzat sindicatul principal, în 2020, că face campanie electorală pro Gabriela Firea. Atunci, în autobaza STB din Militari, a fost transmis un mesaj angajaților din partea Sindicatului Transportatorilor București, condus de Vasile Petrariu.

„Votează cu cel ce ți-a dat, nu cu cel care promite! Păstrează ce ai, poate se va înmulți! Nu vota cu creierul. E sentimental. Burta simte foamea și neajunsurile! Dacă prezentul e acceptabil, viitorul poate fi sumbru! Fără subvenție, călătoria va fi 7-8 lei! Votezi falimentul? Vezi cu cine votezi!!! Poate serviciul comercial dispare?? NU ALEGI SIGURANȚA FAMILIEI?”, este mesajul pe care angajații STB l-ar fi găsit scris pe o tablă, într-o încăpere din Autobaza Militari.

Directorul de atunci al STB, Alexandru-Hazem Kansou, spunea pentru Libertatea că acel gest nu e asumat de nimeni.Vasile Petrariu nu a răspuns atunci solicitărilor.

Transportul public de suprafață din București este paralizat, joi dimineață, din cauza unui protest spontan al angajaților STB. 1.450 de autobuze, troleibuze și tramvaie au rămas în depouri și autobaze, iar directorul STB acuză liderii de sindicat că au interese ascunse și amenință cu plângeri penale.

Greva de astăzi vine după protestul de ieri când sute de angajați STB au pichetat sediul instituției. Aceștia și au arătat nemulțumirea fata de faptul ca nu au un contract colectiv de muncă, ca s au desființat niște posturi dar și ca au probleme cu piesele de schimb.

Sursa foto: Sindicat STB

Comentarii

  1. Spuneți că Centrul de snătate STB este “o societate pe acțiuni în care STB deține 95% și Sindicatul Transportatorilor din București – 5%”. Dacă e așa, unde sunt acțiunile lui Petrariu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *