Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în debutul ședinței de guvern, că anul viitor nu vor fi taxe noi și că guvernul va face rost de bani prin lupta cu evaziunea fiscală. Reamintim că Ciolacu a făcut aceeași promisiune și în vară, dar legea cu măsuri fiscale din septembrie a introdus noi taxe sau a mărit unele existente.
„Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi. Și vreau un singur lucru în schimb: vreau să-și plătească taxele și cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român și care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile românilor”, a precizat el.
Marcel Ciolacu a afirmat că „un argument în plus sunt acțiunile mult mai susținute contra evaziunii fiscale pe care le-am văzut în ultimele zile”.
„Din punctul meu de vedere în sfârșit instituțiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii României. Iar a elimina evazioniștii care fură zeci de miliarde de lei anual este cheia pentru a obține fondurile necesare și pentru creșterile de pensii, și pentru educație și pentru sănătate”, a declarat Ciolacu.
Însă două exemple date de G4Media zilele acestea arată fix contrarul determinării despre care vorbește premierul în a colecta bani la buget. De exemplu, G4Media a scris că Ionuț Mișa, șeful pus de PSD să colecteze banii de la marile firme, este acuzat de Curtea de Conturi că ”pasează responsabilitatea” controlului la o firmă de băuturi cu datorii la buget de 238 de milioane de lei. TotodatÎ, G4Media a scris că compania condamnatului Ovidiu Tender a fost scoasă de la plata unui prejudiciu de aproape 33 de milioane de euro, după ce verdictul definitiv din dosarul Rafo-Carom a fost modificat după 8 ani printr-o altă decizie a Curții de Apel București. Unul dintre judecători a fost donator PSD. Detalii AICI.
Premierul a mai precizat că în octombrie colectarea veniturilor a ajuns la un nivel record. Premierul nu menționează însă că, potrivit programului de încasări, ANAF ar fi trebuit să aducă la buget în primele zece luni 340 de miliarde de lei, dar a adus doar 322,36 miliarde lei, astfel că, raportat strict la program, rezultă o rămânere în urmă de 17,6 miliarde de lei. „Sunt convins că până la finalul anului vom respecta ținta de deficit agreată cu Comisia Europeană”, a precizat premierul.