Ciolacu: Pe ultima lună au fost cheltuieli de aproape 70 miliarde. Dar nu avem nicio creștere a cheltuielilor. Era predictibil, pentru că am mutat pensiile, pentru a le plăti în avans de Paște

Marcel Ciolacu, premier, sedinta de guvern Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că în ultima lună cheltuielile României au fost de aproape 70 de miliarde de lei, dar nu a existat o creștere a cheltuielilor, ci Guvernul a mutat anticipat plata pensiilor, pentru ca pensionarii să își poată primi veniturile înainte de Sărbătorile Pascale.

„Astăzi la ora 15 l-am chemat pe domnul Boloș. Nu avem nicio creștere a cheltuielilor. Pe ultima lună au fost cheltuieli de aproape 70 miliarde. Oameni buni, am mutat pensiile, 0,5% din PIB, ce vreți să vă spun? Că e o catastrofă? Când era ceva predictibil că vor crește cheltuielile, mutând ca oamenii să își primească pensiile înainte de sărbătorile Pascale? La cheltuieli haideți să vedem exact capitol despre ce e vorba. Am văzut în fața vreunul minister se cărau dulapuri?”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că decizia de majorare a salariului minim la 3.700 lei în acest an a fost luată încă de anul trecut.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Salariul minim – e o decizie luată de anul trecut din data de 15 decembrie în coaliție, ca să mergem cu salariul de 3.300 lei de la 1 ianuarie, urmând să fie mărit la 3.700 la 1 iunie. Nu-mi aduc aminte ca până s-a luat decizia cu partenerii sociali, cu sindicatele, de către Guvern să fi fost altă decizie. Cu alte cuvinte, eu am respectat această decizie. În ce privește cei 200 lei neimpozitabili – vă anunț că este o lege cu caracter temporar care se termină pe 31 decembrie, e dusă până în 31 decembrie”, a spus Ciolacu, după ce reporterii au precizat că liberalii au transmis că nu au fost consultați când a fost majorat salariul minim.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Premierul a criticat, de asemenea, adaosurile comerciale diferite dintre produsele de import și produsele autohtone.

„Eu cred, în momentul în care anumite adaosuri sunt mai mici pentru produsele din import și mai mari pentru produsele autohtone și atunci producătorii autohtoni trebuie să se închidă pentru că nu mai sunt competitivi, dar nu din cauza prețului de producție, ci a celui de vânzare de la raft, atunci statul are obligația de a interveni”, a declarat Ciolacu.

Prim-ministrul a mai precizat că, dacă Guvernul nu ar fi plafonat prețurile la energie, atunci România ar fi avut o inflație cu cifra „3” în față”, adică de peste 30%.

„Vă aduceți aminte când am ieșit cu plafonarea prețului la energie? Era un filosof atunci prim-ministru, care a spus că distrug piața concurențială, distrug economia. Dacă nu interveneam atunci cu plafonarea energiei, România ar fi avut o inflație cu 3 în față. Nu e o măsură fără un termen definit, statul intervine când în piață se creează un cartel și în momentul acela Consiliul Concurenței poate interveni și ca să fie rapid intervine statul și pe urmă se așază piața”, a mai spus el.