Unitățile administrativ-teritoriale din România pot accesa împrumuturi din Trezoreria Statului ca să aibă bani să cofinanțeze proiecte europene, la un buget total de 1 miliard de lei, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență semnat de premierul Marcel Ciolacu și lansat în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Din categoria UAT-urilor vizate de acordarea acestor împrumuturi sunt excluse municipiile de județ și sectoarele Bucureștiului. Localitățile pot decide să ia acești bani cu dobândă mică, 1 – 1,5%, pentru o scadență de 3-5 ani, doar până la 15 decembrie 2023.
„Valoarea maximă ce poate fi autorizată pentru o unitate administrativ-teritorială este de: i) nelimitat pentru comune; ii) nelimitat pentru orașe; iii) 10 milioane lei pentru municipii; iv) 25 milioane lei pentru județe”, citim în textul OUG.
Fondurile de împrumut provin din veniturile înregistrate de statul român din privatizări.
Cât despre fundamentarea acestei măsuri, Guvernul argumentează că localitățile au nevoie de bani, bani pe care nu-i au, ca să meargă înainte cu proiectele europene în care sunt angrenate și care trebuie să fie cofinanțate. „… mai multe proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, în mod special prin Programul Operațional Regional dar și prin altele, implementate de către autoritățile administrației publice locale, înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru a asigura cofinanțarea proprie și finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor, precum și faptul că întârzierea proiectelor conduce la majorări și penalități de întârziere datorate operatorilor economici care execută lucrările sau furnizează bunuri prevăzute în proiecte, cu consecințe grave asupra activității și resurselor financiare ale acestora”, arată Guvernul.
Banii trebuie returnați la trezorerie în rate trimestriale egale. Acest împrumut poate fi refinanțat de la bănci, dacă UAT-urile consideră că acest lucru este în avantajul lor.