România va depune un Plan Național de Redresare și Reziliență pentru a contracta toată suma disponibilă pentru țara noastră, de 29,3 miliarde euro, iar banii vor fi folosiți fără a pune în pericol sustenabilitatea fiscală a României, a declarat premierul Florin Cîțu.
„Important este ca PNRR să fie inclus în strategia noastră și să nu afecteze deficitul. PNRR are o componentă importantă de împrumuturi pe care multe țări nu și-au asumat-o în întregime. Am asigurat partenerii europeni că putem folosi toate cele 29 miliarde euro fără să punem în pericol sustenabilitatea fiscală a României. România va depune un PNRR cu toată suma, 29,2 miliarde euro, la Bruxelles”, a spus Cîțu, după ședința de Guvern de joi.
Premierul a dat asigurări că 2024 va fi anul în care deficitul României va scădea sub ținta de 3% stabilită de regulile europene.
Florin Cîțu a precizat că va avea o discuție cu social-democrații privind ratificarea contribuției României la bugetul UE, esențială pentru implementarea PNRR. „PNRR nu este doar al acestui guvern, acest guvern doar îl implementează, de el va beneficia toată România. Eu nu cred că social-democrații doresc ca România să fie singura țară care să pună în pericol implementarea PNRR la nivel european”, a spus el.
Reamintim că PSD a boicotat votul legat de creșterea contribuției României la bugetul UE, vot la care e nevoie de două treimi din parlamentari. Liderii PSD au spus că nu vor da un vot în acest sens până când guvernul nu va prezenta PNRR în Parlament. UE nu poate lansa programul de relansare și reziliență până când nu există o aprobare a bugetelor în fiecare dintre cele 27 de state membre.