Ciucă: 2.098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare, după suspendarea zborurilor Blue Air/ Grindeanu: Alocăm bani din fondul de rezervă pentru a suporta costurile repatrierii

Redacția sept. 7, 2022 0 comentarii
blue air boeing 737

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că 2.098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare, pentru a cere sprijin, după ce compania românească a suspendat zborurile. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că Guvernul va aloca bani din fondul de rezervă pentru a suporta costurile repatrierii românilor din străinătate și că se lucrează la un mecanism de preluare a călătorilor, dar lucrurile sunt complicate, deoarece este o perioadă aglomerată și este dificil de a găsi sloturi de zbor.

„Mai mulți cetățeni români au rămas blocați în mai multe aeroporturi și, în acest sens, începând de aseară, am luat decizia să intervenim pentru a sprijini cetățenii români. Ei sunt clar afectați de suspendarea acestor zboruri. Ministerele de linie au întreprins măsurile necesare astfel încât să putem să îi sprijinim să revină acasă. Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii și fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situație. Ca atare, în acest sens, rog Agenția Națională de protecție a Consumatorilor să urmărească și să monitorizeze îndeaproape întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcționarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupe de această situație, 24 de ore, pe toată perioada în care va fi activă hotărârea de guvern pe care o să o adoptăm în ședința de astăzi. 2.098 de cetățeni români au apelat la serviciile consulare”, a declarat Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că pe ordinea de zi a guvernului se află o hotărâre privind alocarea unei sume din fondul de rezervă, pentru suplimentarea bugetului ministerului Transporturilor în vederea suportării costurilor pentru repatrierea unor cetățeni români precum și pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență.

„Vom adopta astăzi această hotărâre. Dar avem un regulament european care se aplică tuturor companiilor din Europa. Regulamentul spune că, în cazul unor anulări de zboruri sau în cazul unor întârzieri mai mari de 6 ore, călătorii pot să ceară despăgubiri de la compania respectivă. Asta se aplică și companiei Blue Air. Ține de regulamente europene și vorbim de o companie privată, Blue Air, care chiar dacă a primit ajutor de vreo 300 milioane lei în acea perioadă și pe care statul trebuie să îl recupereze – ANPC, ANAF”, a spus Grindeanu.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că absolut toate instituțiile trebuie să se implice în recuperarea tuturor datoriilor către stat, indiferent de companie.

Grindeanu a mai precizat că în acest moment Blue Air se companie într-o procedură de concordat.  „Vorbim de relații comerciale, de regulamente europene, dar Guvernul României trebuie să se ocupe de cetățenii ei aflați într-o situație deosebită”, a precizat el.

Ministrul Transporturilor a afirmat că se lucrează la punerea în funcțiune a unui mecanism. „Lucrurile nu sunt simple, să găsești sloturi în fiecare aeroport, să aterizezi, să preiei cetățenii. Colegii mei și cei de la Tarom încearcă să pună la punct acest mecanism”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Sursa foto: Facebook/Blue Air

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *