Premierul Nicolae Ciucă anunță că Guvernul va aproba joi schimbările la schema de compensare a prețurilor la energie

Redacția aug. 31, 2022 0 comentarii
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în deschiderea ședinței de Guvern, că Executivul va aproba în ședința de joi modificările la schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie.

„Mâine vom avea o nouă ședință de Guvern, care va avea ca punct principal pe agendă aprobarea ordonanței de guvern privind modificarea elementelor de referință pentru compensarea prețurilor la energie”, a declarat Ciucă.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a precizat că mâine, în comitetul interministerial, va fi prezentată forma finală a actului normativ, după ce împreună cu Ministerul Finanțelor și cu ANRE va fi finalizată problema impozitării pe tot lanțul de producție și comercializare a energiei electrice.

Referitor la stocurile din depozitele de gaze naturale, ministrul a precizat că România se apropie de 73%. „Avem peste 2,2 miliarde metri cubi în depozite. Cifra pe care ne-am asumat-o la 1 septembrie era de 57%. A fost un ritm accelerat de înmagazinare a gazelor în depozite, astfel încât să depășim ținta minimă de 80% grad de umplere a depozitelor”, a spus Popescu.

Planul de iarnă va fi de asemenea aprobat săptămâna viitoare.

„Cel de-al doilea subiect care ține agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, de măsurile pe care Guvernul le are în vedere, astfel încât să putem avea resursele energetice asigurate pentru iarna 2022-2023. Astăzi urmează să primesc planul de iarnă de la Ministerul Energiei. Mâine în comitetul interministerial urmează să avem elementele de analiză și desigur să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la ordonanța de urgență prin care compensăm prețurile la energie”, a declarat Ciucă.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că tocmai a primit forma finală a programului de iarnă. „Veți avea actul normativ în cursul zilei de astăzi, să îl aprobăm, dacă este avizat în timp util, săptămâna viitoare, în ședința de guvern, dacă nu peste două săptămâni”, a spus el.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că aproabarea se va realiza în ședința de guvern de săptămâna viitoare prin hotărârea de guvern.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *