Combinatul chimic Chimcomplex a raportat vânzări de 2,4 miliarde de lei în 2022. Majorarea prețurilor la achiziția la utilități a dus la scăderea marjei de profitabilitate cu 35%/ Compania anunță că a crescut salariul angajaților cu 24% anul trecut

Redacția feb. 28, 2023 1 comentarii
Chimcomplex Olchim Râmnicu Vâlcea

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza a raportat vânzări de 2,2 milioane de lei și veniturile din operațiuni (EBITDA) de 480 milioane de lei în 2022, potrivit unei informări de presă.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut s-a modificat și structura produselor în cifra de afaceri, crescând ponderea sodei caustice până la 44%, de la 20% în 2021.

Potrivit Chimcomplex, majorarea prețurilor de achiziție la utilități, mult peste cele ale competitorilor direcți din Uniunea Europeană a avut un impact semnificativ asupra costurilor de producție, ceea ce a dus la obținerea unei marje de profitabilitate mai scăzută cu 35%, comparativ cu anul 2021. 

Compania anunță că a crescut portofoliul de clienți internaționali, în special din regiune, exportul reprezentând 71% din cifra de afaceri. Europa este piața care consumă 92,45% din produsele care se fabrică la Rm. Vâlcea și Onești. În ultimele 12 luni compania a menținut la un nivel ridicat vânzările pe piața națională și internațională chiar dacă aceasta este invadată de produse provenite din zona asiatică, mult mai ieftine.

Chimcomplex transmite că, cu toate că performanțele financiare sunt mai mici cu 35%, compania a luat decizia ca începând cu luna iunie 2022 să crească cu 24,3% venitul mediu brut lunar oferit angajaților, la 7.150 de lei, de la 5.750 de lei. Chimcomplex mizează astfel pe creșterea performanței companiei, prin creșterea și încurajarea performanței fiecărui salariat și menținerea unui stil de viață al acestora peste nivelul altor bresle.

„Chimcomplex a plătit în 2022 către statul român impozite, taxe şi contribuţii de aproximativ 140 milioane de lei, în creștere cu 3% comparativ cu 2021. În următorii 5 ani intenționăm să rămânem concentrați pe proiectele de investiții care vor conduce la prelucrarea resurselor naturale ale țării în produse care în prezent se importă sau care se pot exporta. Deficitul balanței comerciale a fost de 34 de miliarde de euro în 2022, din care 14 miliarde de Euro reprezintă importuri de produse chimice. Cu investițiile pe care le avem în plan vom elimina semnificativ importurile de produse chimice de cca. 5 miliarde Euro și vom crea și disponibilități pentru export. Totodată investim în tehnologii producătoare de hidrogen verde, energie verde, în instalații care absorb CO2, în dezvoltarea producției de energie electrică și termică în centrale de cogenerare și trigenerare” a declarat Ștefan Vuza, Președinte și CEO Chimcomplex.

Chimcomplex și-a consolidat în 2022 portofoliul de servicii prin achiziția Sistemplast S.A. Râmnicu Vâlcea, companie localizată pe platforma Oltchim, specializată în furnizarea de soluții integrate de mecanică, proiectare, construcție, verificare și monitorizare lucrări industriale. Totodată, în 2021 Chimcomplex a achiziționat o parte din activele CET Govora în scopul de a construi o centrală de cogenerare cu o capacitate de aproximativ 108 MW energie electrică și 85 MW energie termică, pentru asigurarea necesarului anual de energie termică a municipiului Râmnicu Vâlcea.

Sursa foto: Facebook / Chimcomplex

Comentarii

  1. Minciuni la chimcomplex nu s-a dat nici o mărire de salariu muncești cât mai mult dar mai mult….și bătaie de joc.poate la Râmnicu Vâlcea ! Bieții oameni muncesc în gaze și nici un spor…nici măcar cabinet medical nu au pana vine de la spital ….aha…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *