Comerțul internațional al României în noul context geopolitic și post COVID. Ce importăm și de la cine

containere, transport, import, export Sursa foto: Pixabay

Totalul importurilor românești, în 2022, a fost de 126 de miliarde de euro, în timp ce exporturile au ajuns la 91 miliarde de euro. Primul produs de import al României, în 2022, conform datelor obținute de Economedia de la Institutul Național de Statistică, este țițeiul, pe care l-am cumpărat de 5,61 miliarde de euro. Până în 2020, pe primul loc în acest top erau subansamblele de autovehicule. Al doilea produs doar este acum un anumit tip de subansamblu auto, 4,45 miliarde de euro. Urmează gazul, cu 3,5 miliarde de euro, apoi medicamente și altele. Remarcă, pe locul șapte, energia electrică, importată de 2,5 miliarde de euro.

În ceea ce privește diseminarea pe țări a produselor de import, vedem că, pentru primul produs – țițeiul, primul furnizor este Kazahstanul, care acontează 3,04 miliarde de euro, adică peste jumătate din tot țițeiul pe care l-am adus în țară. O asemenea cantitate poate fi pusă pe seama rafinării de țiței kazah în cea mai mare rafinărie din țară, Petromidia – Rompetrol, care este deținut chiar de grupul kazah KazMunatGaz. Al doilea mare furnizor de țiței a fost Rusia, cu 1,35 miliarde euro valoare, iar aici importurile pot fi puse, în mare parte, de procesarea de către LukOil, în rafinăria de la Ploiești. Al treilea furnizor este Azerbaidjanul, cu 535 milioane de euro.

Ca să rămânem în domeniul energiei, vom analiza importurile de gaz – 3,5 miliarde de euro. Aici, 80% din total vine din Bulgaria, în principal venite pe la Negru Vodă, adică 2,9 miliarde de euro. Bulgaria nu este însă producător de gaze, așa că sursa acestora poate fi Rusia, via Turcia (TurkStream), Azerbaidjan, prin ruta caspică, sau sunt gaze lichefiate descărcate în porturile din Mediterana, regazeificate și trimise pe conducte către clienți de aici. Pe locul doi în topul furnizorilor de gaz, ca sume facturate, este Ungaria, cu 343 milioane de euro. Și aici însă, pentru că ungurii nu sunt producători, proveniența este, în mare parte, rusească. Pe locul trei apare chiar Rusia, care a scăzut mult ca sursă directă – doar 123 de milioane de euro. Tranzitul se face prin Ucraina, intrarea este prin punctul Isaccea.

România a importat, anul trecut, energie electrică de 2,5 miliarde de euro, prima sursă fiind Bulgaria, cu 1,6 miliarde de euro, a doua este Ungaria, cu 561 milioane de euro, iar a treia Serbia, cu 241 milioane euro.

Medicamente importăm de 3,4 miliarde de euro, prima sursă fiind Germania, cu 716 milioane euro, și Ungaria, cu 631 milioane euro.

Subansamble auto am importat de 4,45 miliarde de euro, prima sursă fiind, previzibil, Germania, cu 1,76 miliarde euro.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Romania importa grane modificate genetic care nu respecta politicile ue la comanda ue. Sfantul dublu standart a ramas sungura virtute a euopenilor.

  2. D apai mergeti de va faceti concediile in uie si america. Cumparati produse ale marcilor europene si americane. Ca merita orice banut castigat prin sclavie importata tot de la ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *