În 2022, în cazul a 21 de țări din UE, primii trei parteneri comerciali au reprezentat mai mult de jumătate din totalul exporturilor lor intra-UE, arată datele Eurostat. În ultimele două decenii, cele mai mari creșteri ale cotelor de export intra-UE au fost raportate pentru produsele “energetice”
Pentru cinci dintre celelalte țări UE, primii trei parteneri au reprezentat între 40 % și 50 % din exporturile lor în interiorul UE: Bulgaria (50%, Lituania (48%), Suedia (47%), Ungaria (46%) și Grecia (45%). Germania (37%) a fost singura excepție, cu o cotă de sub 40%.
Pentru România, principalii parteneri pentru export de bunuri au fost Germania, Italia și Ungaria.
Cele trei țări UE care s-au clasat cel mai frecvent pe primele trei locuri în topul partenerilor de export intra-UE au fost Germania (de 24 de ori), urmată de Franța (de 11 ori) și Italia (de 9 ori).
Cele mai mari creșteri pentru exporturile de energie și produse chimice
În ultimele două decenii, cele mai mari creșteri ale cotelor de export intra-UE au fost raportate pentru produsele “energetice” (+6 puncte procentuale, sau pp, în 2022 față de 2002) și pentru “produse chimice” (+4 pp), dar aceste creșteri pot fi atribuite în mare parte efectelor prețurilor, notează Eurostat.
Cele mai mici creșteri ale cotelor au fost înregistrate pentru “Alimente, băuturi și tutun” și “Materii prime” (ambele +1 pp).
În schimb, cotele de export au scăzut pentru “Mașini și vehicule” (-8 pp), “Alte produse manufacturate” (-3 pp) și categoria “Alte bunuri” (-1 pp).