Comerțul, sectorul IT și cel al Construcțiilor au avut cele mai importante contribuții la creșterea PIB-ului în primul trimestru. INS: Economia României a crescut cu 2,4% față de aceeași perioadă a anului trecut/ Procentele sunt ușor mai ridicate față de estimările publicate în iunie

economie calcule Foto: Dreamstime

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în primul trimestru din an cu 2,4% față de aceeași perioadă din 2022, arată noul set de date provizorii publicat azi de Institutul Național de Statistică. Procentul este ceva mai mare decât în varianta publicată în iunie, când INS transmitea că PIB-ul României a înregistrat o creștere cu 2,3%. De asemenea, PIB (date ajustate sezonier) a crescut cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2022, în timp ce în precedenta variantă datele arătau o creștere de 0,1%.

Cele mai recente date arată că, în termeni nominali, produsul intern brut estimat pentru primul trimestru din 2023 a fost de 318,557 miliarde de lei preţuri curente. Contribuții la creșterea PIB au venit din partea comerțului cu ridicata și amănuntul cu 0,8%, sectorul IT cu 0,5% precum și cel al construcțiilor cu 0,3%.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2022, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 2,4 % pe seria brută şi cu 2,9 % pe seria ajustată sezonier. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Conform datelor publicate luna trecută de Institutul Național de Statistică (INS),Produsul intern brut al României a înregistrat o creștere cu 2,3% pe seria brută față de același trimestru al anului trecut, în vreme ce creșterea a fost de 2,8% pe seria ajustată sezonier.

Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2023 în varianta provizoriu (2), nefiind înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta provizoriu (1) publicată în 8 iunie 2023, transmite INS.

pib trimestrial INS
Sursa: INS

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier –  estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 394,379 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2022 şi cu 2,9% faţă de trimestrul I 2022.

Sursa: INS

Potrivit variantei din iunie, Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier –  estimat pentru trimestrul I 2023, a fost de 389155,1 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2022 și în creștere cu 2,8% față de trimestrul I 2022

Cele mai recente date arată că Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2023 a fost de 318,557 miliarde de lei preţuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 2,4% faţă de trimestrul I 2022.

Categorii de resurse Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a crescut cu +0,1 puncte procentuale, iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu -0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel:

  •  Construcţiile, cu o creștere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale;
  • Activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii, cu o creștere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale;
  • Informații și comunicații, cu o creștere a volumului de activitate de +0,2 puncte procentuale;
  • Administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială, cu o creștere a volumului de activitate de +0,2 puncte procentuale;
  • Comerţul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de -0,7 puncte procentuale. Impozitele nete pe produs au înregistrat o creștere a volumului lor cu +1,6 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, diferențe semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat:

– cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,7% la  +1,6%, ca urmare a creșterii volumului său de activitate de la 103,8% la 108,7%;

– formarea brută de capital fix, de la +2,4% la +1,9%, ca urmare a scăderii  volumului său de activitate de la 113,2% la 110,4%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Scadeți neimpozitarea acestor sectoare din ceea ce ziceți ca au contribuit și aflați cifrele reale .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.