Comerțul UE cu produse de înaltă tehnologie a crescut în 2022, iar mai mult de jumătate din importuri vin din China și Statele Unite ale Americii/ Domeniul farmaceutic, cea mai mare categorie în ceea ce privește exporturile UE

chip Sursa: Pexels.com

În 2022, Uniunea Europeană a importat produse de înaltă tehnologie în valoare de 482 de miliarde de euro din țări extracomunitare (+22% față de 2021).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Exporturile către aceste țări au atins 446 de miliarde de euro (+16% față de 2021), arată datele publicate de Eurostat.

Mai mult de jumătate din importuri, vin din China și Statele Unite ale Americii

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În 2022, mai mult de jumătate din importurile de produse de înaltă tehnologie ale UE din țări extracomunitare au provenit din China (38%; 183 de miliarde de euro) și din Statele Unite (19%; 91 de miliarde de euro), alți parteneri de top fiind Elveția (6%; 30 de miliarde de euro), Taiwan (5%; 23 de miliarde de euro) și Regatul Unit și Vietnam (4% fiecare; 20 și, respectiv, 18 miliarde de euro).

Cea mai importantă categorie de produse de înaltă tehnologie importate din țări din afara UE a fost cea a produselor electronice și de telecomunicații (202 miliarde de euro).

Importurile UE de produse de înaltă tehnologie, pe grupe de produse, în miliarde de euro și cotă procentuală, 2022

Pentru trei dintre primii șase parteneri de import de înaltă tehnologie, cea mai mare categorie importată a fost cea de electronice-telecomunicații: Vietnam (74% din importurile de înaltă tehnologie din Vietnam; 13 miliarde de euro), Taiwan (69%; 16 miliarde de euro) și China (55%; 101 miliarde de euro).

Pentru Elveția, cea mai mare categorie a fost cea pharma (68% din importurile de înaltă tehnologie din Elveția; 20 de miliarde de euro). Pentru Statele Unite (35%; 32 de miliarde de euro) și Regatul Unit (28%; 6 miliarde de euro), aceasta a fost industria aerospațială.

Domeniul farmaceutic, cea mai mare categorie în ceea ce privește exporturile

În ceea ce privește exporturile de înaltă tehnologie către țările din afara UE, Statele Unite au fost principalul partener comercial în 2022 (26%; 118 miliarde de euro), iar China a fost pe locul al doilea (12%; 53 miliarde de euro). Aceste țări au fost urmate de Regatul Unit (9%; 42 de miliarde de euro), Elveția (6%; 28 de miliarde de euro), Japonia (4%; 19 miliarde de euro) și Türkiye (3%; 12 miliarde de euro).

Cea mai importantă categorie de produse de înaltă tehnologie exportate în țările din afara UE a fost cea a farmaciilor (145 de miliarde de euro).

Exporturile UE de produse de înaltă tehnologie, pe grupe de produse, în miliarde de euro și cotă procentuală, 2022

Farmacia a fost cea mai mare categorie exportată pentru trei dintre primii șase parteneri de export de produse de înaltă tehnologie: Japonia (56% din exporturile de înaltă tehnologie către Japonia; 11 miliarde de euro), Elveția (50%; 14 miliarde de euro) și Statele Unite (49%; 57 miliarde de euro).

Cea mai mare categorie pentru China (38% din exporturile de înaltă tehnologie către China; 20 de miliarde de euro) și Regatul Unit (24%; 10 miliarde de euro) a fost cea de electronice-telecomunicații. Pentru Turcia, aceasta a fost industria aerospațială (38%; 5 miliarde de euro).

Pentru șapte categorii, Statele Unite au fost cea mai mare destinație de export pentru UE. Partenerii principali au fost diferiți pentru electronice-telecomunicații (China) și calculatoare și mașini de birou (Regatul Unit).