Bruxelles-ul dorește ca guvernele UE să excludă ofertanții străini din licitațiile pentru achiziții publice și să „cumpere european”, în timp ce blocul încearcă să se reafirme în ciuda impactului războiului comercial al președintelui american Donald Trump, scrie Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Tarifele și amenințările lui Trump de a elimina protecția SUA față de țările europene dacă acestea nu cheltuiesc mai mult pentru armatele lor au stimulat Europa să încerce să își sporească autosuficiența, de la tehnologie la apărare și securitate economică.
Stéphane Séjourné, vicepreședintele executiv al UE pentru industrie și piața internă, a prezentat miercuri un plan de armonizare a normelor în întreaga UE și de reducere a barierelor de pe piața internă a blocului comunitar. Planul abordează probleme precum transferul lucrătorilor între țările UE și standardele inconsecvente pentru comerțul electronic și serviciile financiare.
Un element-cheie este introducerea preferințelor europene în viitoarele modificări ale normelor UE privind achizițiile publice, despre care Séjourné a declarat pentru Financial Times că este un „Buy European Act”.
„Există dorința de a rămâne un continent care exportă la nivel internațional și, în același timp, de a fi lucid și mai puțin naiv în ceea ce privește sectoarele strategice”, a declarat Séjourné.
Guvernele UE ar putea fi autorizate să interzică companiilor străine să liciteze pentru contracte guvernamentale de bunuri și servicii, dacă modificările propuse la normele privind achizițiile publice sunt convenite anul viitor. Regulamentele actuale ale UE și ale Organizației Mondiale a Comerțului interzic favorizarea furnizorilor locali.
Această măsură reprezintă o schimbare majoră în atitudinea UE față de achizițiile publice deschise și față de aderarea la normele internaționale. Deși ar proteja sectoarele strategice de concurenții mai ieftini din China și din alte țări, aceasta ar putea deschide calea unor potențiale provocări din partea altor țări în cadrul OMC.
Séjourné, fost ministru francez de externe și aliat apropiat al președintelui Emmanuel Macron, a militat constant pentru ca Europa să fie mai autonomă. El consideră că favorizarea ofertanților europeni în achizițiile publice reprezintă un „prim pas”.
„Apoi ne vom uita în sectorul privat cu argumente legate de siguranță și securitate economică și vom vedea ce sectoare putem adăuga”.
Pe lângă tensiunile comerciale cu SUA, preocupările privind confidențialitatea și accesul la date au determinat apeluri pentru ca sectorul tehnologic european să fie mai autosuficient. UE are, de asemenea, în vedere elemente de „cumpărare europeană” în legislația viitoare privind piața cloud, care este în prezent dominată de companii americane precum Amazon, Microsoft și Google.
Séjourné a refuzat să discute sectoare specifice, dar a spus că este nevoie de acțiune în domeniile în care Europa este total dependentă de o singură țară.
„În domeniul tehnologiei, suntem foarte, foarte dependenți de americani. În domeniul materiilor prime, suntem 100% dependenți de chinezi. Acestea sunt sectoare, în contextul geopolitic actual, pentru care nu vrem ca generațiile viitoare să ne reproșeze că nu am acționat.”
Cu toate acestea, Séjourné și-a exprimat speranța că provocările geopolitice reprezintă o oportunitate pentru Europa, care se luptă să își relanseze economia șubredă după pandemia Covid-19 și criza energetică care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina.
Companiile europene s-au plâns că sunt strangulate de agenda ambițioasă a UE în materie de climă, că sunt subminate de rivalii chinezi mai ieftini și că acum suferă impactul politicii comerciale agresive a lui Trump.
Dar Séjourné a susținut că Europa se află într-o poziție „aproape ideală”, „în sensul compromisului pe care îl poți face unul cu celălalt, deoarece americanii rămân partenerii noștri, iar chinezii doresc să consolideze parteneriatul”.
Este posibil „să facem progrese în multe dificultăți majore cu chinezii în multe sectoare”, a spus el.