Comisia Europeană își propune să-și intensifice eforturile de a ajuta regiunile europene să instruiască, să păstreze și să atragă muncitori pentru a limita impactul negativ al tranziției demografice asupra economiilor regionale și a ameliora declinul populației apte de muncă, scrie Euractiv, potrivit Rador.
Planul Comisiei, încadrat între măsurile din Anul European al Competențelor, include un mecanism menit a ajuta regiunile să evite stagnarea provocată de tendința de îmbătrânire a continentului.
„Avem o forță de muncă tot mai mică în toată Europa, toate țările își pierd forța de muncă”, a declarat comisarul coeziunii și reformelor, Elisa Ferreira, la o conferință de presă de marți (17 ianuarie).
O problemă tot mai gravă
Conform datelor Comisiei, 82 de regiuni din UE suferă deja de diminuarea populației apte de muncă.
Raportul din 2023 privind impactul schimbărilor demografice arată că UE a pierdut în 10 ani 5 milioane de oameni din populația de vârstă activă, în special în Letonia, Bulgaria și România, în principal din cauza ratei mici a natalității și emigrației.
Totodată, ponderea persoanelor de peste 65 de ani a crescut la 20,8% în 2021, o creștere cu 3% față de 2011. Concomitent, ponderea tinerilor de 15-29 de ani e în scădere, ajungând la 16,3% în 2021.
Problema se va agrava. Comisia estimează că populația aptă de muncă se va micșora cu 35 de milioane până în 2050 din cauza tendinței de îmbătrânire a continentului. Între 2015-2020 ea a scăzut cu 3,5 milioane.
Pașii următori
„Vom sprijini [regiunile UE] în formarea, păstrarea și atragerea oamenilor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru a gestiona tranziția demografică”, a declarat marți comisarul pentru demografie, Dubravka Šuica.
Comisia va lansa un proiect-pilot pentru a sprijini regiunile UE și o inițiativă contra emigrării tinerilor. Va facilita totodată colaborarea între țări și regiuni și le va oferi statelor membre un instrument de sprijin pentru a concepe reforme naționale și regionale.
Comisarul Ferreira a cerut de asemenea statelor membre și regiunilor „să fie conștiente și să acorde vizibilitate politică acestor probleme”, dar și să folosească fondurile de coeziune pentru a combate stagnarea regiunilor.
Comisia nu a propus totuși nici o investiție suplimentară pentru a face regiunile mai atractive pentru muncitorii tineri.