Comisia avertizează că forța de muncă se reduce în multe regiuni ale UE

caramida, constructii, muncitor Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană își propune să-și intensifice eforturile de a ajuta regiunile europene să instruiască, să păstreze și să atragă muncitori pentru a limita impactul negativ al tranziției demografice asupra economiilor regionale și a ameliora declinul populației apte de muncă, scrie Euractiv, potrivit Rador.

Planul Comisiei, încadrat între măsurile din Anul European al Competențelor, include un mecanism menit a ajuta regiunile să evite stagnarea provocată de tendința de îmbătrânire a continentului.

„Avem o forță de muncă tot mai mică în toată Europa, toate țările își pierd forța de muncă”, a declarat comisarul coeziunii și reformelor, Elisa Ferreira, la o conferință de presă de marți (17 ianuarie).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

O problemă tot mai gravă

Conform datelor Comisiei, 82 de regiuni din UE suferă deja de diminuarea populației apte de muncă.

Raportul din 2023 privind impactul schimbărilor demografice arată că UE a pierdut în 10 ani 5 milioane de oameni din populația de vârstă activă, în special în Letonia, Bulgaria și România, în principal din cauza ratei mici a natalității și emigrației.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Totodată, ponderea persoanelor de peste 65 de ani a crescut la 20,8% în 2021, o creștere cu 3% față de 2011. Concomitent, ponderea tinerilor de 15-29 de ani e în scădere, ajungând la 16,3% în 2021.

Problema se va agrava. Comisia estimează că populația aptă de muncă se va micșora cu 35 de milioane până în 2050 din cauza tendinței de îmbătrânire a continentului. Între 2015-2020 ea a scăzut cu 3,5 milioane.

Pașii următori 

„Vom sprijini [regiunile UE] în formarea, păstrarea și atragerea oamenilor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru a gestiona tranziția demografică”, a declarat marți comisarul pentru demografie, Dubravka Šuica.

Comisia va lansa un proiect-pilot pentru a sprijini regiunile UE și o inițiativă contra emigrării tinerilor. Va facilita totodată colaborarea între țări și regiuni și le va oferi statelor membre un instrument de sprijin pentru a concepe reforme naționale și regionale.

Comisarul Ferreira a cerut de asemenea statelor membre și regiunilor „să fie conștiente și să acorde vizibilitate politică acestor probleme”, dar și să folosească fondurile de coeziune pentru a combate stagnarea regiunilor.

Comisia nu a propus totuși nici o investiție suplimentară pentru a face regiunile mai atractive pentru muncitorii tineri.