Comisia Europeană a adoptat cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

uniunea europeana, consiliul european, parlamentul european, comisia europeana, UE Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Comisia Europeană a aprobat cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei privind interdicții de export  de peste 11 miliarde de euro pentru a priva economia rusă de tehnologie critică și bunuri industriale, potrivit unui comunicat al instituției. Pentru un impact maxim, CE vizează mai multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie și pe care nu le poate obține prin intermediul unor țări terțe. Bunuri vitale, cum ar fi produse electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare cu reacție. Și vizează bunuri pentru sectorul construcțiilor care pot fi direcționate către armata rusă, cum ar fi antene sau macarale.

Comisia Europeană face apel la statele membre să adopte rapid acest nou pachet de sancțiuni, obiectivul fiind de până la 24 februarie, la exact un an de când Putin și-a lansat războiul imperial.

În al doilea rând, Comisia restrânge și mai mult exportul de bunuri cu dublă utilizare și bunuri de tehnologie avansată.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Propunem controale pentru 47 de noi componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament rusești, inclusiv drone, rachete, elicoptere. Și asupra unor materiale specifice de pământuri rare și camere termice. Prin aceasta, am interzis toate produsele tehnologice care se găsesc pe câmpul de luptă. Și ne vom asigura că nu vor găsi alte căi de a ajunge acolo. Acesta este motivul pentru care, pentru prima dată, adăugăm entități din țări terțe la sancțiunile privind utilizarea dublă a Rusiei. Gărzile Revoluționare ale Iranului au furnizat Rusiei drone Shahed pentru a ataca infrastructura civilă din Ucraina. Prin urmare, adăugăm acum șapte entități iraniene la regimul nostru de dublă utilizare. Acestea se află acum sub o interdicție totală de a vinde produse sensibile către Rusia. Și suntem pregătiți să enumerăm și alte entități iraniene și din alte țări terțe care furnizează tehnologie sensibilă Rusiei. Acest lucru ar trebui să acționeze ca un factor puternic de descurajare pentru alte companii și comercianți internaționali”, transmite Ursula von der Leyen, președintele CE.

De asemenea, cel de-al zecelea pachet al Comisiei Europene introduce noi măsuri pentru a preveni eludarea. „Vom urmări oligarhii care încearcă să își ascundă sau să își vândă activele pentru a scăpa de sancțiuni. Și, împreună cu statele membre, vom crea o imagine de ansamblu a tuturor activelor înghețate ale băncii centrale rusești deținute în UE. Trebuie să știm unde se află acestea și cât valorează. Acest lucru este crucial având în vedere posibila utilizare a activelor publice rusești pentru a finanța reconstrucția în Ucraina”, mai spune von der Leyen.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: