Comisia Europeană a adoptat în mod oficial, marți, un regulament care acordă o scutire parțială pentru fermierii europeni de la regula care îi obligă să lase terenurile pârloagă, în acest an. Măsura vine după ample proteste ale fermierilor la nivel european, inclusiv în România.
Regulamentul va intra în vigoare mâine, 14 februarie, și se va aplica retroactiv de la 1 ianuarie pentru un an – adică până la 31 decembrie 2024.
Scutirea parțială răspunde solicitărilor pentru mai multă flexibilitate, așa cum au cerut statele membre pentru a răspunde mai bine provocărilor cu care se confruntă agricultorii din UE.
În loc să mențină terenul în repaus sau să păstreze caracteristici neproductive pe 4% din terenul lor arabil, se va considera că fermierii din UE care cultivă culturi care fixează azotul (cum ar fi lintea, mazărea sau fava) și/sau culturi intermediare fără produse de protecție a plantelor pe 4% din terenul lor arabil vor îndeplini cerința. Fermierii care decid astfel pot, totuși, să continue să îndeplinească cerința cu terenuri în paragină sau cu caracteristici neproductive.
Statele membre care doresc să aplice derogarea la nivel național trebuie să notifice Comisia în termen de 15 zile.
Mii de fermieri din România, Franța, Germania, Olanda și alte state membre UE au ieșit în stradă la acest început de an pentru a protesta față de politicile dure de mediu ale Comisiei Europene, politici care duc la pierderi financiare însemnate pentru fermieri.