Comisia Europeană a aprobat miercuri finanţări publice de până la 5,2 miliarde de euro pentru proiectele în domeniul hidrogenului, o mişcare despre care a spus că ar putea debloca investiţii de alte 7 miliarde de euro în sectorul privat, relatează platforma CNBC, citată de News.ro.
Executivul UE a declarat că proiectul emblematic al blocului pentru a sprijini cercetarea, implementarea şi construcţia infrastructurii cu hidrogen, denumit IPCEI Hy2Use, a fost pregătit de 13 state membre care vor acorda finanţare publică.
Potrivit comisiei, proiectul IPCEI Hy2Use va include 29 de companii care vor participa la 35 de proiecte.
Comisia a declarat că IPCEI Hy2Use va sprijini construcţia de ”sisteme de electroliză la scară largă şi infrastructură de transport, pentru producţia, stocarea şi transportul hidrogenului regenerabil şi cu emisii scăzute de carbon”.
Iniţiativa se va concentra pe dezvoltarea ”tehnologiilor inovatoare şi mai durabile pentru integrarea hidrogenului în procesele industriale din mai multe sectoare” precum sticla, cimentul şi oţelul.
”Se anticipeacă ca IPCEI să stimuleze furnizarea de hidrogen din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon, reducând astfel dependenţa de furnizarea de gaze naturale”, a spus comisia.
Descris de Agenţia Internaţională pentru Energie ca un ”purtător de energie versatil”, hidrogenul are o gamă variată de aplicaţii şi poate fi implementat într-o gamă largă de industrii.
Poate fi produs în mai multe moduri. O metodă include electroliza, cu un curent electric care împarte apa în oxigen şi hidrogen. Dacă electricitatea utilizată în acest proces provine dintr-o sursă regenerabilă, cum ar fi eoliană sau solară, unii îl numesc hidrogen ”verde” sau ”regenerabil”.
Astăzi, marea majoritate a producţiei de hidrogen se bazează pe combustibili fosili.
Printre cei care au comentat anunţul de miercuri s-a numărat şi Margrethe Vestager, un vicepreşedinte executiv al comisiei, care se ocupă de politica de concurenţă. Vestager a spus că investiţiile aprobate în cadrul Hy2Use vor permite construirea unei capacităţi de electroliză de aproximativ 3,5 gigawaţi.
Acest lucru ar avea ca rezultat ”o producţie de aproximativ 340.000 de tone de hidrogen regenerabil şi cu emisii scăzute de carbon pe an”, a adăugat ea.
Comisia Europeană a declarat anterior că doreşte ca până în 2030 să fie instalate în UE 40 GW de sisteme de electroliză cu hidrogen regenerabil.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat săptămâna trecută sprijinul pentru hidrogen în timpul discursului său privind starea Uniunii. În observaţiile traduse pe site-ul web al comisiei, von der Leyen a spus că ”hidrogenul poate schimba jocul pentru Europa. Trebuie să ne mutăm economia hidrogenului de la nişă la scară.”
În discursul său, von der Leyen s-a referit, de asemenea, la ”ţinta pentru 2030 de a produce zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE, în fiecare an”. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să construim un creator de piaţă pentru hidrogen, pentru a reduce decalajul de investiţii şi a conecta cererea şi oferta viitoare”, a spus ea.
În acest scop, von der Leyen din UE a anunţat şi înfiinţarea unei Bănci Europene a Hidrogenului. Se speră că aceasta va putea investi 3 miliarde de euro pentru a sprijini viitoarea piaţă a hidrogenului.
Potrivit unui anunț al CE, proiectul “IPCEI Hy2Use” a fost pregătit și notificat în comun de treisprezece state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și Suedia.
Statele membre vor furniza o finanțare publică de până la 5,2 miliarde de euro, care se așteaptă să deblocheze investiții private suplimentare în valoare de 7 miliarde de euro. În cadrul acestei IPCEI, 29 de întreprinderi cu activități în unul sau mai multe state membre, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii (“IMM-uri”) și întreprinderi nou înființate, vor participa la 35 de proiecte.