Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de ajutor de stat în valoare de 500 milioane de euro. Vor fi sprijinite companii afectate de război

fonduri bani euro

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat o schemă românească de ajutor de stat în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro (2,5 miliarde lei), pentru sprijinirea întreprinderilor din toate sectoarele în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul schemei, care va fi administrată de EximBank, deținută în proporție de 95% de statul român, ajutorul va lua forma (i) unor garanții pentru împrumuturi; și (ii) a unor împrumuturi subvenționate.

Măsurile vor fi deschise întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri anuală de peste 4 milioane de euro (20 de milioane de lei) și întreprinderilor mari din toate sectoarele, cu unele excepții, cum ar fi activitățile de jocuri de noroc și pariuri, asigurări, activități imobiliare, distribuție de energie și combustibili și comerț. Instituțiile financiare și de credit vor fi, de asemenea, excluse.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În cadrul primei măsuri, cu un buget estimat la aproximativ 300 de milioane de euro (1,5 miliarde lei), garanțiile vor acoperi până la 90% din capitalul împrumutului sau al leasingului. Pierderile vor fi suportate proporțional de instituțiile de credit și de stat.

Bugetul alocat pentru cea de-a doua măsură, în cadrul căreia ajutorul va lua forma unor împrumuturi subvenționate, este de aproximativ 200 de milioane de euro (un miliard lei).

Valoarea ajutorului individual pentru fiecare beneficiar va fi egală fie cu (i) 15% din cifra de afaceri medie anuală totală a acestuia pe parcursul ultimelor trei perioade contabile închise, fie cu (ii) 50% din costurile cu energia suportate pe parcursul unei perioade de 12 luni anterioare cererii de ajutor. În mod excepțional, în cazul în care beneficiarii pot justifica în mod corespunzător faptul că își desfășoară activitatea în sectoare care sunt afectate în mod deosebit de efectele directe sau indirecte ale crizei actuale, valoarea împrumutului sau a leasingului poate fi majorată (i) cu o perioadă de 12 luni pentru IMM-uri; și (ii) cu o perioadă de 6 luni pentru întreprinderile mari.

Sprijinul va fi acordat cel târziu până la 31 decembrie 2023.

În plus, ajutorul sub formă de garanții face obiectul unor măsuri de salvgardare pentru a se asigura că avantajele măsurii sunt transferate în cea mai mare măsură posibilă beneficiarilor finali prin intermediul intermediarilor financiari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. La ce avem nevoie de “ajutoare de la CE/UE”?
    Sa se duca n muma lor, pe noi sa ne scoata, sa si vada de dracii lor. RO are nevoie de Dumnezeu, de morala, de Bine, de Pace fara interventiile incornoratilor cu chip de om.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.