Comisia Europeană a aprobat un ajutor de 22,5 miliarde euro pentru parcuri eoliene offshore în Polonia. Ce potențial „verde” are Marea Neagră

Parc eolian

Comisia Europeană a aprobat joi un sistem polonez de sprijinire a tehnologiei eoliene offshore, în valoare de 22,6 miliarde euro. Măsura va ajuta Polonia să își atingă obiectivele de energie regenerabilă fără a denatura concurența în mod nejustificat, potrivit instituției europene.

Vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Acest sistem polonez este un foarte bun exemplu al modului în care politica de concurență poate permite statelor membre să sprijine proiecte de energie verde, cum ar fi fermele eoliene offshore. Oferă stimulente companiilor pentru a investi în astfel de proiecte ecologice în care altfel nu ar fi investit. Sperăm că vom vedea multe astfel de inițiative în viitor, care contribuie la acordul verde al UE, fără a denatura concurența în mod nejustificat pe piața unică.”

Schema poloneză

Polonia a notificat Comisiei intenția sa de a introduce un nou sistem de sprijinire a parcurilor eoliene offshore. Tehnologia eoliană offshore se află într-o etapă inițială în Polonia.

Ajutorul va fi acordat sub forma unui contract pentru diferență, pe parcursul a 25 de ani, dar numai pentru o capacitate instalată de până la 100.000 de ore de încărcare completă pe MegaWatt.

Schema are un buget total total de 22,5 miliarde de euro și se va desfășura până în 2030.

Comisia a constatat că ajutorul este necesar și are un efect stimulativ, deoarece proiectele eoliene offshore nu ar avea loc în absența sprijinului public. În plus, ajutorul este proporțional și limitat la minimul necesar. În cele din urmă, Comisia a constatat că efectele pozitive ale măsurii, în special efectele pozitive asupra mediului, depășesc orice efecte negative posibile în ceea ce privește denaturarea concurenței.

Comisia Europeană: Marea Neagră are potențial natural

Comisia Europeană a lansat în noiembrie o nouă strategie e UE privind energia din surse regenerabile offshore, care prevede sprijin pentru creșterea de cinci ori a capacității eoliene offshore a Europei până în 2030.

Marea Neagră se numără printre mările la care noua strategie UE face referire. Documentul oficial al Comisiei Europene arată că Marea Neagră are un bun potențial natural pentru turbinele eoliene (atât cele fixate, cât și plutitoare) și pentru a capta energia valurilor.

„Potențialul de dezvoltare a energiei eoliene offshore de la Marea Neagră trebuie valorificat cu inteligență și calm, în interesul României. Pe lângă recunoașterea importanței din perspectiva UE care deschide oportunități de finanțare și transfer de know how, este nevoie și de realizarea rapidă a unui proiect pilot făcut cu o semnificativă participare românească și de investiții din fonduri nerambursabile europene pentru întărirea liniilor Transelectrica în Dobrogea. Trebuie ca energia să poată fi evacuată”, a scris Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, despre inițiativa UE.

Studiu: Potențialul de energie eoliană offshore al României

Un studiu realizat de Energy Policy Group (EPG) analizează potențialul de energie eoliană offshore al României, identificând o capacitate naturală potențială de 94 GW, din care 22 GW folosind turbine fixe. Producția anuală de energie rezultată ar putea ajunge la 239 TWh, din care 54,4 TWh produși de turbine fixe.

Producerea de energie din surse eoliene offshore oferă avantaje importante: un număr ridicat de ore de funcționare, variabilitate scăzută și, implicit, erori de prognoză mai mici și costuri de echilibrare reduse față de energia eoliană onshore și cea fotovoltaică.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *