Comisia Europeană a interzis marilor agenţii de rating să acorde calificative Rusiei şi firmelor ruseşti

Redacția mart. 15, 2022 0 comentarii
Fitch agentie rating Sursa foto Fitch

Comisia Europeană a interzis marilor agenţii de rating să acorde calificative pentru datoria suverană a Rusiei şi a firmelor ruseşti, în cadrul ultimului pachet de sancţiuni adoptat marţi de Executivul comunitar, informează Reuters, citat de Agerpres.

„Aceste sancţiuni vor contribui la majorarea presiunilor economice la adresa Kremlinului şi îi vor afecta capacitatea de a finanţa invazia Ucrainei”, a informat Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.

„Sancţiunile au fost luate în coordonare cu partenerii internaţionali, în special cu SUA”, a adăugat Executivul comunitar.

Principalele trei agenţii de rating din lume, S&P Global, Moody’s şi Fitch, riscă să îşi piardă autorizaţia de funcţionare în UE dacă nu vor respecta interdicţia.

Cele trei mari agenţii au retras deja ratingurile pentru firmele ruseşti care sunt vizate de cele mai dure sancţiuni introduse vreodată de SUA, iar după decizia de marţi a Bruxelles-ului alte zeci de firme ruseşti vor ajunge în aceeaşi situaţie.

Fitch a anunţat că „va respecta toate reglementările relevante pentru agenţiile de rating”. Alte măsuri incluse în pachetul anunţat marţi de Comisia Europeană privesc interzicerea importurilor de produse din oţel din Rusia, ceea ce ar urma să diminueze cu aproximativ 3,3 miliarde de euro veniturile din export ale acesteia.

A fost introdus de asemenea un embargo la exportul de produse de lux, cum ar fi automobile şi bijuterii, în Rusia, precum şi o extindere a listei persoanelor fizice şi entităţilor sancţionate pentru că au legături cu preşedintele Vladimir Putin.

Sursa foto: Fitch

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.