Comisia Europeană anunță că, începând de marți, vor fi oprite importurile de cereale din Ucraina, inclusiv în România

ucraina, rusia, grau, cereale, criza alimentara, razboi, blocaj, productie

Comisia Europeană a adoptat azi oprirea temporară a importurilor la patru produse agricole: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă. Măsurile vizează reducerea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023.

Potrivit Comisiei, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci state membre de pe linia întâi: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste cinci state membre prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

În paralel, CE anunță că Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia s-au angajat să își ridice măsurile unilaterale privind grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui și orice alte produse provenind din Ucraina.

Potrivit comunicatului de presă, în timp ce răspund preocupărilor agricultorilor din statele membre învecinate cu Ucraina, măsurile susțin angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina și de a menține capacitatea acesteia de a-și exporta cerealele, care sunt esențiale pentru a hrăni lumea și pentru a menține prețurile alimentelor la un nivel scăzut, în fața provocărilor uriașe reprezentate de agresiunea neprovocată a Rusiei.

Aceste măsuri fac parte din pachetul global de sprijin pe care Comisia îl propune și vor fi completate cu un sprijin financiar pentru agricultorii din cele cinci state membre și cu măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin intermediul benzilor de solidaritate către alte state membre și țări terțe.

Comisia transmite că este pregătită să reimpună măsuri preventive dincolo de expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atât timp cât situația excepțională continuă. .

Context

UE a liberalizat temporar toate importurile sale din Ucraina și a suspendat măsurile de protecție comercială împotriva societăților ucrainene până la 5 iunie 2023. Grație acestor măsuri, UE sprijină în mod semnificativ economia ucraineană devastată de război. De asemenea, UE a pus în aplicare culoare de solidaritate pentru a se asigura că grânele ucrainene pot ajunge în țările care au cea mai mare nevoie de ele, deoarece războiul de agresiune al Rusiei a restricționat grav accesul Ucrainei la porturile sale din Marea Neagră. Rutele de solidaritate UE-Ucraina au devenit un colac de salvare pentru economia Ucrainei și o nouă conectivitate cu Uniunea, servind, de asemenea, la prevenirea unei crize alimentare globale.

Intensificarea traficului la frontierele dintre Ucraina și UE a avut un impact asupra costurilor logistice și a creat blocaje, ceea ce a dus la saturarea capacităților de depozitare și a lanțurilor logistice. Aceste circumstanțe excepționale afectează viabilitatea economică a producătorilor locali din aceste state membre.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *