Comisia Europeană aprobă o investiție de peste 160 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Iași

Redacția mart. 8, 2023 0 comentarii
conducte, , gaztevi

Comisia Europeană a aprobat miercuri o contribuție de peste 160 de milioane de euro din Fondul de coeziune pentru rețele de canalizare mai mari și mai bune în județul Iași.

Comisarul pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Acest nou proiect major va îmbunătăți accesul la apă și canalizare în județul Iași. Este un exemplu concret al modului în care politica de coeziune îmbunătățește viața cetățenilor pe teren. Proiectul va îmbunătăți sănătatea publică și calitatea vieții populației din județ prin apă potabilă curată și prin colectarea și tratarea adecvată a apelor uzate, ceea ce va duce la mai puțini poluanți în sol, în apele subterane și în râuri.”

În cadrul proiectului se vor amplasa 256 km de conducte principale și 312 km de rețea de distribuție pentru alimentarea cu apă. De asemenea, se vor construi 23 de instalații de tratare a apei, 43 de rezervoare de stocare a apei și 50 de stații de pompare, dintre care 43 vor fi amplasate pe rețea și 7 în cadrul instalațiilor de tratare. În cele din urmă, va construi 230 km de conducte de evacuare, 536 km de canalizare gravitațională și 4 noi stații de tratare a apelor uzate.

Această investiție va contribui la respectarea de către România a Directivei UE privind apele urbane reziduale și va crea locuri de muncă, de care vor beneficia toate grupurile sociale din zonă.

Proiectul complet ar trebui să fie finalizat în 2026 și completează un proiect finanțat în perioada de programare 2007-2013.

Efortul face parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătățire a infrastructurii de apă și apă uzată în întreaga Românie și în județul Iași.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *