Comisia Europeană aprobă o schemă românească de ajutor de stat din PNRR pentru investiții în baterii și panouri fotovoltaice, cu un buget de 259 milioane de euro

audi-baterii-e1581457048746

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că a aprobat o schemă românească de ajutor de stat, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu un buget de 259 de milioane de euro, pentru sprijinirea investițiilor în baterii, celule și panouri fotovoltaice.

Schema va sprijini investițiile în producția, asamblarea și reciclarea bateriilor, a celulelor fotovoltaice și a panourilor. Schema urmărește să sprijine dezvoltarea regională a României și să promoveze obiectivele strategice ale UE referitoare la tranziția ecologică, potrivit Comisiei.

Schema, cu un buget estimat de 259 de milioane EUR, va fi finanțată parțial prin intermediul mecanismului de redresare și reziliență (RRF), ca urmare a evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu. Măsura urmărește: (i) să contribuie la dezvoltarea regională prin orientarea către sectoarele cu cerere în creștere, ceea ce va sprijini crearea de noi locuri de muncă care necesită o forță de muncă calificată, precum și o economie mai durabilă și mai competitivă și (ii) să încurajeze tranziția ecologică a României și a UE.

În cadrul acestei scheme, care se va derula până la 31 decembrie 2024, ajutorul va lua forma unor subvenții directe pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției, asamblării și reciclării bateriilor, celulelor și panourilor fotovoltaice, care sunt situate în zonele României eligibile pentru ajutor regional. Aceste zone sunt stabilite în harta ajutoarelor regionale din România pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2027, care precizează și ajutorul de stat maxim care poate fi acordat per beneficiar în fiecare dintre aceste zone.

Comisia a constatat că măsura contribuie la dezvoltarea regională a României și că este necesară și adecvată pentru dezvoltarea zonelor incluse pe harta ajutoarelor regionale a țării. În plus, ajutorul este proporțional, deoarece este limitat la minimul necesar și nu va depăși sumele maxime prevăzute în harta ajutoarelor regionale a României. În cele din urmă, efectele negative ale măsurii în ceea ce privește denaturarea concurenței și impactul asupra comerțului dintre statele membre sunt limitate.

„Această schemă românească în valoare de 259 de milioane de euro, finanțată parțial prin intermediul mecanismului de redresare și de reziliență, va oferi un sprijin esențial pentru producția de baterii, celule și panouri fotovoltaice. Măsura aprobată astăzi va promova dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone din România, în conformitate cu obiectivele de coeziune ale Uniunii, contribuind în același timp la accelerarea tranziției ecologice”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Foto: Producția de baterii electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *