Comisia Europeană aprobă subvenții în valoare de 836 de milioane euro către sectorul agricol polonez afectat de scumpirea îngrășămintelor, în contextul războiului

ingrasamant fertilizator

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat poloneză în valoare de 836 de milioane de euro, pentru a sprijini sectorul agricol afectat de scumpirea îngrășămintelor în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Polonia a notificat anterior Comisiei această schemă, în cadrul căreia ajutorul va lua forma subvențiilor directe.

Măsura va fi deschisă fermierilor activi în Polonia afectați de creșterea costurilor cu îngrășăminte cauzată de criza geopolitică actuală și de sancțiunile aferente.

Pentru a acoperi o parte din creșterea costurilor cu îngrășăminte, beneficiarii eligibili vor avea dreptul să primească ajutor de până la 53,5 euro (250 PLN) pe hectar de teren agricol și până la 107 euro (500 PLN) pe hectar de pășune. Ajutorul va fi plafonat la cuantumul corespunzător la 50 de hectare.

Comisia a constatat că schema poloneză este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar de criză. Ajutorul nu va depăși 35.000 euro per beneficiar; și va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2022.

Comisia a concluzionat că schema poloneză este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru în cadrul de criză temporară.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura de ajutor în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Această schemă de 836 de milioane de euro va permite Poloniei să sprijine fermierii afectați de creșterea costurilor inputurilor cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia și de sancțiunile aferente. Continuăm să fim alături de Ucraina și de poporul ei. În același timp, continuăm să lucrăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naționale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, coordonat și eficient, protejând în același timp condițiile de concurență echitabile pe piața unică.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *