Comisia Europeană ar putea permite statelor membre est-europene să adopte mai multe măsuri pentru a controla importurile de cereale din Ucraina

cereale Sursă Pixabay

Comisia Europeană analizează modalități de a permite statelor membre din estul Uniunii Europene să restricționeze importurile de produse agricole din Ucraina, în contextul în care prelungește liberalizarea comerțului cu Kievul cu încă un an, până în iunie 2025, scrie Reuters.

UE a suspendat taxele de import, cotele și măsurile de apărare comercială pentru importurile din Ucraina începând cu iunie 2022 pentru a sprijini economia acesteia după invazia Rusiei. Cu toate acestea, exporturile ieftine de cereale ucrainene au stârnit proteste din partea guvernelor, a fermierilor și a camionagiilor din țările vecine, precum Polonia și Ungaria.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat că executivul UE urmează să prezinte o propunere pentru noua perioadă, până în iunie 2025, ținând cont de sensibilitățile sectoarelor agricole din statele membre din estul blocului comunitar.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Aranjamentul existent include măsuri de salvgardare, dar acestea se aplică doar dacă întreaga piață a UE este afectată.

“Analizăm cele mai bune modalități de a face acest lucru, inclusiv posibilitatea de a avea garanțiile nu numai în cazul unor perturbări pe întreaga piață a UE, ci și în cazul unor perturbări într-un singur stat membru sau în câteva state membre”, a declarat Dombrovskis reporterilor înainte de o reuniune a miniștrilor UE privind comerțul.

Comisia Europeană analizează cum să protejeze cele mai sensibile produse, a declarat șeful UE pentru comerț, adăugând că a discutat această problemă cu miniștrii agriculturii din Polonia și Ungaria în ultimele 24 de ore.

Un diplomat UE a declarat că planul ar permite membrilor UE afectați să ia măsuri rapide pentru o perioadă inițială de patru luni, sub rezerva unei evaluări a Comisiei în termen de trei săptămâni. De asemenea, Ucraina ar fi încurajată să se alinieze mai mult la standardele UE.

Anterior, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că afluxul de cereale ucrainene ieftine a “ruinat” piețele central-europene.

“Am interzis importul de cereale ucrainene și de unele produse agricole… Am dori să menținem această măsură… Am dori să ne întoarcem la acordul inițial, care prevedea asigurarea tranzitului pentru cerealele ucrainene”, a declarat acesta.

Până la jumătatea lunii septembrie a anului trecut, UE a permis unui număr de cinci țări – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând totodată tranzitul acestora pentru export în altă parte.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.