Comisia Europeană inițiază o investigație aprofundată cu privire la propunerea de achiziție a OMV Slovenia de către compania maghiară MOL

OMV sigla sursa site oficial sursa foto: Site oficial

Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua propunerea de achiziție a companiei cu capital majoritar austriac OMV Slovenia de către compania maghiară MOL, potrivit unui comunicat al executivului european. Comisia este preocupată de faptul că tranzacția propusă ar putea reduce concurența pe piețele cu amănuntul de carburanți pentru autovehicule din Slovenia.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat că „pentru a ne asigura că prețurile carburanților la pompă nu sunt crescute în mod artificial din cauza lipsei de concurență, trebuie să urmărim îndeaproape consolidarea pieței. OMV Slovenija și MOL sunt doi dintre principalii furnizori de carburanți din Slovenia, care concurează direct în multe zone locale. Trebuie să evaluăm cu atenție dacă schimbările în peisajul concurențial determinate de achiziția propusă ar avea un impact asupra prețurilor sau asupra calității serviciilor.”

MOL și OMV Slovenia sunt, respectiv, al treilea și al doilea furnizor de carburanți din Slovenia, după compania slovenă Petrol, deținută parțial de statul sloven. Prin achiziționarea OMV Slovenia, MOL ar deține cote de piață ridicate pe piețele de vânzare cu amănuntul a carburanților și, împreună cu Petrol, ar deține o cotă foarte mare de piață. Toți ceilalți concurenți sunt semnificativ mai mici și este puțin probabil să reprezinte o constrângere concurențială semnificativă pentru MOL sau Petrol după tranzacție.

Investigația preliminară a Comisiei arată că cele două companii sunt în concurență directă în multe zone locale din Slovenia. Prin urmare, tranzacția ar elimina principala constrângere concurențială cu care se confruntă în prezent MOL și Petrol pe piață. În plus, tranzacția ar putea facilita coordonarea între MOL și Petrol, transmite Comisia Europeană.

În plus, barierele relativ ridicate în calea intrării și a extinderii, cum ar fi costul de înființare a unei rețele de benzinării, constrângerile de reglementare și lipsa unor locații atractive, caracterizează furnizarea cu amănuntul a carburanților pentru autovehicule în Slovenia. În plus, este puțin probabil să se înregistreze noi intrări pe scară semnificativă pe termen scurt și mediu.

Tranzacția a fost notificată Comisiei la 13 mai 2022. MOL a decis să nu prezinte angajamente în timpul investigației inițiale pentru a răspunde preocupărilor preliminare ale Comisiei. Comisia are acum la dispoziție 90 de zile lucrătoare, până la 28 octombrie 2022, pentru a lua o decizie. Deschiderea unei investigații aprofundate nu aduce atingere rezultatului investigației.

sursa foto: Site oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *