Comisia Europeană le cere angajaților săi să elimine aplicația chineză de partajare de clipuri video scurte TikTok de pe telefoanele lor de serviciu, a declarat comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, scrie Reuters.
Breton a declarat în cadrul unei conferințe de presă că executivul UE este foarte concentrat pe securitatea cibernetică, refuzând să ofere detalii suplimentare cu privire la existența unor incidente în care a fost implicată TikTok.
Informația a apărut inițiat în publicația Euractiv, care a anunțat că serviciul IT al executivului european a cerut tuturor angajaților Comisiei să dezinstaleze TikTok de pe dispozitivele de serviciu, precum și de pe dispozitivele personale care utilizează aplicații ale Comisiei, invocând preocupări legate de protecția datelor.
Solicitarea de dezinstalare a aplicației de socializare deținută de chinezi a fost comunicată prin e-mail funcționarilor europeni joi dimineață.
Angajații au fost rugați să facă acest lucru cât mai curând posibil și nu mai târziu de 15 martie. Pentru cei care nu se conformează până la termenul stabilit, aplicații precum e-mailul Comisiei și Skype for Business, nu vor mai fi disponibile.
Reacția TikTok
“Suntem dezamăgiți de această decizie, pe care o considerăm eronată și bazată pe concepții fundamentale greșite. Am contactat Comisia pentru a clarifica lucrurile și pentru a explica modul în care protejăm datele celor 125 de milioane de persoane din UE care vin la TikTok în fiecare lună”, a declarat pentru Euractiv un purtător de cuvânt al TikTok.
În noiembrie anul trecut, TikTok a recunoscut că datele personale ale utilizatorilor din întreaga lume puteau fi accesate în sediul central din China. Recunoașterea a urmat dezvăluirilor făcute de Forbes, potrivit cărora aplicația era folosită pentru a spiona jurnaliști.
Recent, TikTok a fost interzisă pe dispozitivele guvernamentale din Statele Unite la nivel statal și federal. Deși niciun guvern european nu a urmat exemplul american, există informații potrivit cărora oficialii olandezi au fost sfătuiți să nu folosească aplicația chineză, mai scrie Euractiv.
Luna trecută, directorul general al TikTok, Shou Zi Chew, s-a întâlnit cu înalți oficiali europeni, care i-au spus că firma are un drum lung de parcurs pentru a le recâștiga încrederea.