DOCUMENT Comisia Europeană: Modificarea Legii Concurenţei poate aduce un infringement pentru România / Legea PSD care ar schimba conducerea Consiliului Concurenței a fost deja adoptată de Camera Deputaților și așteaptă votul Senatului

Bogdan Chirițoiu Consiliul Concurentei 2 foto Facebook Foto: Bogdan Chirițoiu Consiliul Concurentei / Facebook

Modificarea Legii Concurenţei de către Comisia juridică şi Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor poate aduce infringement pentru România, se arată într-o scrisoare transmisă Guvernului de Comisia Europeană.

„Comisia Juridică şi Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor au adoptat luni, 19 decembrie 2022, mai multe amendamente la Legea Concurenţei care au atras din nou atenţia Comisiei Europene. Printre acestea se numără politizarea instituţiei prin numirea membrilor Consiliului Concurenţei de către Parlament. Un alt amendament adoptat vizează creşterea numărului demnitarilor Consiliului Concurenţei, de la 7 la 11, ceea ce va permite partidelor să îşi plaseze membrii în funcţii cheie pentru a răspunde comenzilor politice. Iar dacă legea Concurenţei se modifică cum vrea Parlamentul, România riscă infringement”, se arată în scrisoarea respectivă.

Aceste schimbări afectează independenţa instituţiei, fapt subliniat şi în scrisoarea trimisă României de forul european.

În documentul semnat de conducerea DG Competition se arată: ”Referitor la aceste amendamente, am atras atenţia în 2019 si 2020 ca suntem foarte ingrijoraţi cu privire la posibila incompatibilitate cu legislaţia europeană”

Oficialii europeni anunţă că monitorizează activitatea din România şi implementarea directivei ECN+ privind buna funcţionare a autorităţilor de concurenţă care prevede o independenţă mai mare a acestora faţă mediul politic.

„Vom analiza deschiderea unei proceduri de infringement împotriva României”, se arată în scrisoarea transmisă de Comisia Europeană.

Proiectul de modificare a Legii Concurenţei a fost iniţiat în urmă cu cinci ani de Eugen Nicolicea şi Florin Iordache, membri PSD, a fost adoptat de Parlament, dar a fost trimis pentru reexaminare de preşedintele Klaus Iohannis, după ce Comisia Europeană (CE) a transmis o serie de obiecţii.

Comisia se opunea şi atunci modificărilor Legii Concurenţei pentru că aceasta conţinea prevederi care sunt contrare directivelor europene privind buna funcţionare a autorităţilor naţionale de concurenţă.

Proiectul de lege a trecut marți de Camera Deputaţilor şi urmează să fie dezbătut de Senat, care este forul decizional.

Amendamentele adoptate luni de cele două comisii din Camera Deputaților prevăd că președintele, vicepreședinții și consilierii de concurență au dreptul la maximum două mandate de câte 5 ani. Președintele actual al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, este deja la al treilea mandat, pentru că legea actuală îi permite acest lucru. Dacă legea va intra în vigoare, acesta va fi forțat să demisioneze, urmând să fie numită altă conducere a instituției, notează G4Media.

De notat că dacă Parlamentul adoptă legea, președintele Iohannis nu mai are nici o cale de atac, pentru că a atacat-o deja la Curtea Constituțională în 2020 și a retrimis-o la Parlament în același an.

Consiliul Concurenței este una dintre puținele instituții care au scăpat controlului total al PSD în epoca Liviu Dragnea, mai arată G4Media. Instituția are un rol-cheie în domeniul economic, avizând majoritatea achizițiilor și fuziunilor dintre companii și controlând companiile bănuite că încalcă legislația anti-monopol.

Foto: Bogdan Chirițoiu Consiliul Concurentei / Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *