Comisia Europeană a adoptat vineri o propunere privind posibilitățile de pescuit pentru 2023 pentru Marea Mediterană și Marea Neagră, conform unui comunicat al instituției.
În Marea Neagră, propunerea include limite de captură și cote pentru calcan și șprot. Pentru șprot, Comisia propune menținerea aceleiași limite de captură ca în 2022. Pentru calcan, nivelurile capturii totale admisibile (TAC) și cotele vor fi stabilite și adoptate în cadrul sesiunii anuale a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM) din 2022.
În Marea Mediterană, propunerea include măsuri pentru coralul roșu și pentru corifenă (pește-delfin), în conformitate cu deciziile adoptate de CGPM. Pentru stocurile în cazul cărora măsurile tranzitorii ale CGPM expiră la sfârșitul anului 2022 (cum ar fi stocurile de doradă de mare și de creveți de adâncime din Marea Ionică, Marea Levantului și Strâmtoarea Siciliei), propunerea va fi actualizată după sesiunea anuală a CGPM din 2022, în cadrul căreia se preconizează că vor fi adoptate noi decizii.
În Marea Adriatică, propunerea continuă punerea în aplicare a planului multianual de gestionare pentru stocurile pelagice mici.
Propunerile Comisiei promovează gestionarea durabilă a stocurilor de pește din Marea Mediterană și din Marea Neagră și respectă angajamentele politice asumate în cadrul declarațiilor MedFish4Ever și Sofia. Ea reflectă ambiția Comisiei de a face ca pescuitul în aceste două bazine maritime să fie durabil, în conformitate cu Strategia 2030 a Comisiei Generale pentru Pescuit în Marea Mediterană (CGPM), care este organizația regională de gestionare a pescuitului competentă pentru conservarea și gestionarea stocurilor de pește din Marea Mediterană și Marea Neagră.
Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat „Prin această propunere ne urmărim obiectivul ambițios de a ajunge la un pescuit gestionat în mod durabil în Marea Mediterană și în Marea Neagră, în conformitate cu recomandările științifice. Trebuie să continuăm să ne bazăm pe tendințele pozitive din ultimii ani și să depunem mai multe eforturi pentru a asigura refacerea stocurilor în beneficiul comunităților locale.”
Comisia propune utilizarea acelorași instrumente introduse în cadrul posibilităților de pescuit din 2022, bazate pe cele mai recente avize științifice, de exemplu, efortul de pescuit pentru traulere și navele cu paragate, precum și limitele de captură pentru creveții de adâncime. Aceste măsuri au fost stabilite în cadrul planului multianual de gestionare a stocurilor demersale din Marea Mediterană de Vest (MAP), cu scopul de a atinge randamentul maxim durabil (MSY) – cantitatea maximă de pește pe care pescarii o pot scoate din mare fără a compromite regenerarea și productivitatea viitoare a stocului – până cel târziu la 1 ianuarie 2025.
Propunerea Comisiei va fi completată într-o etapă ulterioară, pe baza rezultatelor sesiunii anuale a CGPM (7-11 noiembrie 2022) și a avizului științific pentru stocurile demersale acoperite de PAM pentru Marea Mediterană de Vest, care este așteptat pentru 28 octombrie.
Consiliul va discuta propunerea Comisiei la 12-13 decembrie și va stabili alocarea posibilităților de pescuit. Regulamentul ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023.