Comisia Europeană propune oficial un încărcător comun pentru dispozitivele electronice. Apple, cea mai afectată companie

Carmen Radu sept. 23, 2021 0 comentarii
Incarcator telefon

Comisia Europeană, brațul executiv al Uniunii Europene, a anunțat oficial că plănuiește să forțeze producătorii de smartphone-uri și alți producători de produse electronice să monteze un port comun de încărcare USB-C pe dispozitivele lor. Propunerea va avea probabil cel mai mare impact asupra Apple, care continuă să utilizeze propriul său conector Lightning, mai degrabă decât încărcătorul USB-C adoptat de majoritatea concurenților săi. Regulile sunt menite să reducă deșeurile electronice, permițând oamenilor să reutilizeze încărcătoarele și cablurile existente atunci când cumpără electronice noi.

Potrivit Comisiei, mai mulți ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare au redus deja numărul încărcătoarelor de telefoane mobile, de la 30 la 3 în ultimul deceniu, însă nu a fost găsită o soluție exhaustivă. Acum, Comisia prezintă acte legislative pentru a stabili o soluție comună de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Odată cu propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată astăzi, portul de încărcare și tehnologia încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile. În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de vânzarea de dispozitive electronice. Acest lucru va îmbunătăți confortul consumatorilor și va reduce amprenta de mediu asociată producției și eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziția verde și cea digitală.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Consumatorii europeni au fost frustrați suficient de mult în ceea ce privește încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-și găsi propriile soluții, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câștig important pentru consumatorii noștri și pentru mediu și în conformitate cu ambițiile noastre verzi și digitale.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: „Încărcătoarele alimentează toate dispozitivele noastre electronice esențiale. Cu tot mai multe dispozitive existente pe piață, se vând din ce în ce mai multe încărcătoare care nu sunt interschimbabile sau nu sunt necesare. Dorim să punem capăt acestei situații. Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul și a reduce deșeurile.”

Astăzi, Comisia propune:

  • Un port de încărcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun. Aceasta va permite consumatorilor să își încarce dispozitivele cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.
  • Tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiți producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare și va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeași atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.
  • Separarea vânzării unui încărcător de vânzarea dispozitivului electronic: consumatorii vor putea cumpăra un nou dispozitiv electronic fără un încărcător nou. Acest lucru va limita numărul încărcătoarelor nedorite sau neutilizate. Se estimează că reducerea producției și eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deșeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.
  • Informații mai pertinente pentru consumatori: producătorii vor trebui să furnizeze informații relevante cu privire la performanța de încărcare, inclusiv informații privind puterea cerută de dispozitiv și dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai ușor dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerințele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil. Împreună cu celelalte măsuri, acest lucru ar ajuta consumatorii să limiteze numărul de încărcătoare noi achiziționate și i-ar ajuta să economisească 250 de milioane EUR pe an care ar fi cheltuiți cu achiziții inutile de încărcătoare.
  • Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acțiunea mai amplă a Comisiei de abordare a durabilității produselor, în special a produselor electronice de pe piața UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Etapele următoare

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de astăzi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu prin procedura legislativă ordinară (codecizie). O perioadă de tranziție de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic și sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilității dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, va fi realizată prin propunerea de astăzi. Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de astăzi.

Cine va fi afectat

Cel mai mare impact al noilor reguli probabil îl va resimți Apple, care continuă să livreze telefoane cu un încărcător Lightning, diferit de portul USB-C din ce în ce mai universal. Începând cu 2018, aproximativ 29% dintre încărcătoarele de telefon vândute în UE foloseau USB-C, 21% foloseau Lightning și aproximativ jumătate foloseau standardul Micro USB mai vechi, potrivit unei evaluări UE citate de Reuters. Este probabil ca aceste proporții să se fi schimbat considerabil, deoarece USB-C a înlocuit Micro USB pe toate telefoanele Android, cu excepția celor mai puțin costisitoare.

Eforturile de a determina producătorii de smartphone-uri să utilizeze același standard de încărcare în UE datează cel puțin din 2009, când Apple, Samsung, Huawei și Nokia au semnat un acord voluntar de utilizare a unui standard comun. În anii următori, industria a adoptat treptat Micro USB și, mai recent, USB-C ca port comun de încărcare. Cu toate acestea, în ciuda reducerii numărului de soluții de încărcare de la peste 30 până la doar trei (Micro USB, USB-C și Lightning), autoritățile de reglementare au spus că această abordare voluntară nu și-a atins obiectivele.

Apple s-a remarcat prin faptul că nu a inclus niciodată un port Micro USB direct pe telefoanele sale. În schimb, a oferit un adaptor Micro USB. De asemenea, și-a exprimat opoziția față de ultima rundă de încercări de a stabili un singur standard de încărcare. Într-o declarație publicată anul trecut, Apple a afirmat că noile reguli riscă să creeze deșeuri electronice, deoarece oamenii ar putea fi nevoiți să arunce accesoriile Lightning existente dacă sunt incompatibile cu standardul universal, iar această reglementare ar putea înăbuși inovația, forțând companiile să rămână la încărcătoarele actuale.

Context

În 2020, în UE au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile. În medie, consumatorii dețin aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil, dintre care utilizează două în mod regulat. Cu toate acestea, 38% dintre consumatori declară că s-au confruntat cel puțin o dată cu probleme legate de încărcarea telefonului mobil deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile. Situația nu este doar neplăcută, ci și costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde EUR anual pentru încărcătoare independente care nu sunt furnizate împreună cu dispozitivele electronice. În plus, se estimează că încărcătoarele eliminate și neutilizate vor genera până la 11.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an.

Pentru a aborda provocările cu care se confruntă consumatorii, dar și mediul, Comisia a sprijinit încă din 2009 o soluție comună de încărcare pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice similare. Comisia a facilitat pentru prima dată încheierea de către industrie, în 2009, a unui acord voluntar, care a dus la adoptarea primului memorandum de înțelegere (MoU) și a avut drept rezultat reducerea numărului de soluții de încărcare pentru telefoanele mobile existente pe piață de la 30 la 3. În urma expirării memorandumului în 2014, o nouă propunere din partea industriei, prezentată în martie 2018, nu a fost considerată satisfăcătoare în ceea ce privește furnizarea unei soluții comune de încărcare sau satisfacerea necesității de a îmbunătăți confortul consumatorilor și reducerea deșeurilor electronice.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *