Comisia Europeană revizuiește în creștere prognoza de creștere economică a zonei euro pentru 2023 și estimează o inflație mai mică

comisia europeana bruxelles europa UE uniunea europeana 2 sursa foto: G4Media

Creșterea economică a zonei euro va fi  în acest an probabil mai puternică decât estimările anterioare, în timp ce inflația va fi mai mică decât în previziunile făcute sfârșitul anului 2022, a declarat luni Comisia Europeană, scrie Reuters.

Astfel, creșterea economică în cele 20 de țări care utilizează moneda euro va fi probabil de 0,9% în acest an, mai degrabă decât 0,3%, cât se preconiza în noiembrie anul trecut.

Zona monedei unice va evita la limită recesiunea tehnică la care Comisia se aștepta în urmă cu trei luni, întrucât creșterea în ultimele trei luni din 2022 a fost de 0,1% în ritm trimestrial, iar Comisia se așteaptă la o cifră de 0,0% în primele trei luni din 2023.

Comisia a declarat că incertitudinea din jurul previziunilor este ridicată, dar că riscurile la adresa creșterii sunt în general echilibrate.

“Cererea internă s-ar putea dovedi mai mare decât se preconizează, dacă recentele scăderi ale prețurilor angro la gaze naturale se transmit mai puternic la prețurile de consum și dacă consumul se dovedește mai rezistent”, a declarat aceasta.

“Cu toate acestea, o posibilă inversare a acestei scăderi nu poate fi exclusă în contextul tensiunilor geopolitice continue”, a spus Comisia.

Comisia a afirmat că cererea externă s-ar putea dovedi, de asemenea, mai robustă în urma redeschiderii Chinei – ceea ce ar putea, totuși, alimenta inflația globală, dar că riscurile pentru inflație sunt legate în mare măsură de evoluțiile de pe piețele energetice.

Inflația din zona euro, care a atins un nivel record de 10,6% în octombrie anul trecut, pe fondul creșterii prețurilor la energie și alimente cauzate de invazia rusă în Ucraina, ar urma să încetinească la 5,6% în acest an și la 2,5% în 2024.

Aceasta ar fi o decelerare mai mare decât cea prevăzută anterior, de 6,1% pentru 2023 și 2,6% pentru 2024.

“Această prognoză se bazează în mod esențial pe ipoteza pur tehnică potrivit căreia agresiunea Rusiei asupra Ucrainei nu se va intensifica, ci va continua pe tot parcursul orizontului de prognoză”, a declarat Comisia.

 

sursa foto: G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *