Comisia Europeană susține că UE nu se confruntă cu o criză de gaze

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

La o săptămână după ce gazul rusesc a încetat să mai curgă prin Ucraina, Comisia Europeană susține că nu există nicio amenințare la adresa securității aprovizionării, în ciuda datelor care arată o scădere abruptă a rezervelor, ca urmare a scăderii temperaturilor în cea mai mare parte a blocului comunitar, transmite Euronews.com.

Executivul UE a respins sugestia că cele mai recente cifre privind nivelurile de stocare a gazelor în Europa ridică spectrul unor penurii iminente, la o săptămână după ce importurile de gaze rusești prin Ucraina au încetat, la aproape trei ani de când Kremlinul și-a lansat războiul nedeclarat împotriva țării.

Gazul a încetat să curgă prin conductele din epoca Uniunii Sovietice în ziua de Anul Nou, la expirarea unui acord de tranzit pe cinci ani între Gazprom și firma ucraineană Naftogaz, însă impactul a fost atenuat în urma eforturilor susținute ale UE și ale guvernelor naționale de a găsi surse și rute alternative de aprovizionare.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cu toate acestea, noile date publicate săptămâna aceasta au arătat că stocurile UE au scăzut de la aproximativ 95 de miliarde de metri cubi la începutul lunii noiembrie la doar 75 de miliarde, echivalentul a aproximativ un sfert din consumul anual al blocului de la invazie.

„Există retrageri mari în comparație cu anul trecut, dar nivelurile de stocare sunt încă la aproximativ 70% și rămân mai mari decât media nivelurilor de dinaintea războiului”, a declarat Ana-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al executivului UE pentru energie.

În același moment, în ianuarie 2024, instalațiile de stocare a gazelor din întreaga UE erau încă pline în proporție de 85% în total.

Surse diplomatice slovace spun că Fico și adjunctul său, ministrul economiei Denisa Saková, intenționează să discute această chestiune cu oficiali ai Comisiei la Bruxelles joi (9 ianuarie) și că o întâlnire de astăzi a fost anulată atunci când Kievul a refuzat să participe – un lucru pe care executivul UE nu l-a confirmat sau infirmat.

„Susținem că nu există niciun fel de probleme legate de aprovizionarea cu garanții pentru statele membre”, a declarat Ana-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al executivului UE în domeniul energiei, subliniind că orice discuții în curs cu guvernele afectate și părțile interesate nu reflectă neapărat astfel de preocupări.

„Vom continua să colaborăm cu statele membre și cu țările din regiune, având în vedere și planul Comisiei de a elabora o foaie de parcurs pentru a scăpa complet de combustibilii fosili ruși”, a declarat Itkonen.

În paralel cu oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, Rusia însăși a întrerupt livrările către Moldova – o măsură pe care prim-ministrul Dorin Recean o consideră o încercare de destabilizare a țării sale, care, la fel ca Ucraina, este candidată la aderarea la UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.