Compania americană de livrare de mâncare DoorDash va cumpăra rivalul britanic Deliveroo, cu 3,9 miliarde de dolari. DoorDash a anunțat anterior că preia și Tazz din România, de la eMAG, prin intermediul finlandezilor de la Wolt.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Analiștii au declarat că sectorul livrărilor de alimente este pregătit pentru o consolidare suplimentară, deoarece inflația și veniturile reduse au făcut consumatorii mai precauți în ceea ce privește cheltuielile pentru livrări, iar companiile similare au întâmpinat dificultăți în a crește amploarea.
Companiile au reluat discuțiile luna trecută după ce DoorDash a abordat Deliveroo cu o propunere de 180 de pence pe acțiune. Aceasta a fost confirmată marți ca fiind oferta finală, ceea ce a dus la creșterea acțiunilor Deliveroo cu aproximativ 2%.
Fondatorul și CEO-ul Deliveroo, Will Shu, a livrat mâncare la pachet pe un scuter în primele luni ale grupului. Deliveroo avea un viitor strălucit, a spus el, dar avea concurenți globali mai mari. „Consiliul și cu mine am evaluat acest lucru și am spus: „Unde credem că Deliveroo ar trebui să fie pentru a câștiga cu adevărat?””, a spus el. „Și am crezut că acesta este locul potrivit pentru noi.”
Russ Mould, director de investiții la AJ Bell, a declarat că prea multe companii de livrare de alimente urmăreau aceeași oportunitate și că acest lucru era nesustenabil.
„Doar cei mai puternici vor supraviețui, iar aceștia sunt cei care preiau rivalii mai mici care își dau seama că viitorul lor este mai bine să facă parte dintr-o entitate mai mare, și nu să meargă singuri”, a spus el.
Achiziția va ajuta DoorDash să își crească cota de piață în Europa, concurând cu Just Eat și Uber Eats, deoarece adaugă cea mai mare piață a Deliveroo, Marea Britanie și Irlanda, la lista sa, împreună cu altele.
„În plus față de a avea fundația în care putem adăuga scară la investițiile noastre în Europa, avem posibilitatea de a introduce noi produse pe piață”, a declarat CEO-ul DoorDash, Tony Xu.
În 2024, Deliveroo și DoorDash împreună aveau comenzi în valoare de aproximativ 90 de miliarde de dolari, au declarat companiile, cu aproximativ 7 milioane și, respectiv, 42 de milioane de utilizatori activi lunar.
DoorDash a declarat că cererea a rămas puternică, dar că a fost „conștientă de potențialul de schimbări în cererea consumatorilor”.
Uber, a cărei unitate de livrare de alimente a înregistrat o creștere puternică, a declarat marți că va achiziționa o participație de 85% în afacerea de livrare online de alimente a firmei turce de comerț electronic Trendyol pentru aproximativ 700 de milioane de dolari.
DoorDash, cu sediul în San Francisco, a declarat că nu își va majora oferta pentru Deliveroo, dar și-a rezervat dreptul de a face acest lucru în cazul în care o terță parte apare cu o ofertă concurentă.
Deliveroo a declarat că a primit angajamente de sprijin din partea investitorilor care dețin 15,4% din acțiuni, inclusiv din partea Shu și a firmelor de investiții Greenoaks și DST Global.
Pentru ca tranzacția să aibă loc, Deliveroo va avea nevoie de aprobarea a cel puțin 75% din acționari.
Analiștii Panmure Liberum au subliniat „absența notabilă” a celui mai mare acționar al Deliveroo, Amazon, adăugând că ei încă văd Amazon ca cel mai probabil contraofertant.
Amazon, care deține o participație de 14,38%, a refuzat să comenteze.
Shu, care va primi 172,4 milioane de lire sterline pentru participația sa de 6,4%, a refuzat să comenteze discuțiile cu acționarii.
Nu se așteaptă ca tranzacția să se confrunte cu obstacole de reglementare, deoarece DoorDash nu are practic nicio prezență în cele 10 piețe ale Deliveroo, a declarat o sursă pentru Reuters luna trecută.
Shu, care a co-fondat Deliveroo în 2013 împreună cu prietenul său din copilărie Greg Orlowski, a declarat că nu a luat nicio decizie cu privire la viitorul său.
Negocierile anterioare cu DoorDash s-au încheiat cu un dezacord cu privire la evaluarea Deliveroo, a raportat Reuters anul trecut.