Compania americană de software Databricks, cu doi antreprenori români printre fondatori, a intrat în topul celor mai valoroși unicorni din 2023/ Bytedance, SpaceX și Shein, pe primele locuri

Databricks Ion Stoica Matei Zaharia

Compania americană de software Databricks, care îi are printre fondatori pe antreprenorii români Ion Stoica și Matei Zaharia, se află în top zece cei mai valoroși unicorni din 2023, realizat de StartupBlink. Databricks a obținut o evaluare de 38 miliarde de dolari.

Potrivit profilului său de LinkedIn, Ion Stoica este cofondator Databricks şi preşedinte executiv al Consiliului de Administraţie. Acesta este absolvent al Universităţii Politehnica din Bucureşti, cu un master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. În prezent, Ion Stoica este profesor în cadrul Universităţii Berkeley din California.

Matei Zaharia, chief technologist și cofondator al Databricks, este din 2023 profesor asociat în computer science în cadrul Universităţii Berkeley, fiind în trecut profesor asociat și la universitatea Stanford.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Databricks este o companie de date și inteligență artificială. Peste 10.000 de organizații din întreaga lume se bazează pe platforma Databricks Data Intelligence pentru a unifica și democratiza datele, analiza și inteligența artificială. Databricks are sediul central în San Francisco, cu birouri în întreaga lume și a fost fondată de creatorii inițiali ai Lakehouse, Apache Spark™, Delta Lake și MLflow.

ByteDance, cu sediul central în Beijing, China, și-a câștigat distincția de unicorn cu cea mai mare valoare la nivel global, în 2023. Cunoscută pentru dezvoltarea de servicii și aplicații, precum TikTok și Douyin, ByteDance se mândrește cu o evaluare de 140 de miliarde de dolari.

La mică distanță de ByteDance se află SpaceX, cu o evaluare de 127 de miliarde de dolari.

unicorni
Sursă foto: StartupBlink

Industriile cu cei mai mulți unicorni în 2023

Industria de software și date are 447 de unicorni, fiind industria cu cel mai mare număr de unicorni. Printre entitățile notabile din acest sector se numără unicorni de top precum ByteDance, Canva, Instacart și Databricks.

Urmează îndeaproape industria Fintech, care a produs 230 de unicorni, ceea ce o situează pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de unicorni. Printre cei mai valoroși unicorni Fintech se numără Stripe și Revolut.

Datorită prezenței puternice a unicornilor cu sediul în SUA, America de Nord este regiunea cu cel mai mare număr de startup-uri unicorn, totalizând 615 entități. Dintre acestea, 594 sunt situate în Statele Unite, iar Canada contribuie cu 21 de unicorni. Regiunea Asia-Pacific urmează cu 267 de unicorni, urmată de Europa cu 171, Africa și Orientul Mijlociu cu 35, iar America Latină și Caraibe cu 25 de unicorni.

În total, există 51 de națiuni din lume care au cel puțin un unicorn. Statele Unite conduc detașat, cu un număr impresionant de 594, găzduind mai mult de 50% dintre unicornii din lume. Urmează China, al doilea cel mai mare contribuitor, cu 144 de unicorni, de aproximativ patru ori mai puțini decât SUA, în ciuda populației sale mai mari.

San Francisco este orașul cu cei mai mulți unicorni din lume, cu 256 de unicorni, urmat de New York, cu 119 unicorni. Alte orașe americane, precum Los Angeles, Boston și Seattle, figurează, de asemenea, pe listă, demonstrând puterea ecosistemelor de startup din SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: