În 2021, investițiile companiei Continental Hotels s-au ridicat la aproximativ șapte milioane de euro, iar cifra de afaceri estimată este la jumătatea celei din 2019, însă o depășește pe cea din 2020. În anul 2022, compania credeă că se va observa o erodare a marjelor de profit operațional ca urmare a majorărilor de costuri – utilități, salarii, materii prime și materiale, precum și costurile cu dobânzile – și imposibilitatea regăsirii acestor costuri în tarifele hoteliere.
„Considerăm posibilă o similitudine cu anul 2021, ceea ce va duce la impunerea a două seturi de restricții, similare cu cele aplicate în acest an. Ca urmare, nu vom vedea o dezghețare completă a circulației internaționale și nici a circulației de business sau reluarea completă a evenimentelor de business. Iar aici mă refer la conferințe și training-uri la nivelul pre-pandemic sau a evenimentelor culturale”, declară Radu Enache, Președinte – Director General Continental Hotels.
Ca urmare a celor doi ani de restricții și limitări – 2020 și 2021 – reprezentanții companiei vorbesc de o efervescență tot mai mare în perioadele tipice pentru turism individual, de leisure, pentru orașele clasice în preferințele clienților, dar care ar putea include și anumite preferințe atipice, cum ar fi city-break-uri interne.
2022 se estimează a fi un an financiar mai bun în industria HORECA, anticipând o creștere de câteva procente, ponderată totuși de anumite elemente macroeconomice.
„Această creștere este însă ponderată de anumite elemente macroeconomice, printre care amintesc de creșterea nefirească, prea „liberă” a costurilor cu energia, creșterea salariului minim (ceea ce va duce și la alte creșteri salariale în cascadă), nivelul inflației, identificarea de resursă umană care să poată fi angajată în hoteluri, anul viitor avem în vedere inclusiv recrutarea de personal de peste hotare. Pe de altă parte, efecte pozitive vor fi generate de reintroducerea tichetelor de vacanță pentru bugetari și nu numai, de oportunitățile de afaceri identificate de investitori internaționali, care vor decide să vină în România și de lipsa întreruperilor în lanțurile de distribuție ale firmelor prezente pe piața românească”, crede Radu Enache.
Planurile pentru 2022
Anul acesta, Continental Hotels a renovat și reamenajat patru hoteluri: Continental Forum București, Continental Forum Constanța, MyContinental Sibiu și MyContinental București. Investiția s-a ridicat la suma de șapte de milioane de euro. Ca o continuare a planurilor de expansiune, 2022 va include și finalizarea investiției în MyContinental București și redeschiderea acestuia, cât și începerea proiectului de la Brașov.
În același timp, având în vedere poziția de contribuabil important, Continental Hotels va începe să raporteze din luna ianuarie a 2022 conform SAF-T (Fișierul Standard de Control Fiscal) și va continua optimizarea anumitor procese financiare în vederea eficientizării activității de suport.
Continental Hotels are în portofoliu brandurile hoteliere Grand Hotel Continental (5 stele – în București), Continental Forum (4 stele- în Arad, București, Constanța, Oradea, Sibiu și Tîrgu Mureș), Continental (3 stele – în Drobeta Turnu Severin și Suceava), Hello Hotels (2 stele – în București), MyContinental (3 stele – în Sibiu și București)) precum și cele de food & beverage: Concerto Restaurant, Balkan Bistro, Bistro Continental, MyBistro, Mondo Restaurant, Victoria Club, Tekaffe, Cofetăria Continental.
Orașele în care Continental Hotels este prezent sunt: București, Arad, Oradea, Sibiu, Constanța, Tîrgu Mureș, Drobeta Turnu Severin și Suceava, totalizând 1.722 de camere în 12 unități hoteliere.