Compania de Drumuri prin Regionala de Drumuri Braşov a lansat astăzi licitaţia pentru proiectarea şi execuţia centrurii Sighişoara, o investiţie de aproximativ 300 de milioane lei, fonduri europene.
Potrivit documentaţiei de atribuire, Centura Sighişoara (jud. Mureş), prevăzută în MasterPlanul de Transport, va avea o lungime de 13 kilometri, iar durata de realizare este de 38 de luni, din care 14 luni pentru proiectare şi 24 pentru execuţie.
Indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi prin Hotărârea de Guvern 788 din 2020, iar necesitatea şi oportunitatea investiţiei sunt redate prin aglomeraţia, accidentele şi poluarea cauzate de lipsa centurii.
„Traficul tranzitează municipiul Sighişoara prin intermediul unui singur Drum naţional – DN 13, Drumul European E 86 Braşov – Târgu Mureş. Traficul greu, cel de tranzit şi cel local afectează viteza de circulaţie cu care se deplasează autovehiculele în interiorul municipiului, iar congestia traficului apare pe durata uno intervale din ce în ce mai lungi fapt ce conduce la creşterea gradului de noxe şi de zgomot”, notează CNAIR în documentaţia pentru realizarea centurii Sighişoara.
Centura se va desprinde din DN 13 la kilometrul 108, în zona localităţii Albeşti, zona de Est a municipiului Sighişoara, apoi traseul se îndreaptă către Nord-Est, revenind în DN 13 la kilometrul 123 în apropierea localităţii Hetiur.
Viteza de proiectare este cuprinsă între 50 şi 80 km/h, iar profilul este cu o bandă pe sens şi acostament lărgit de 1,5 metri. Sunt patru lucrări de artă: pasaj peste calea ferată Bucureşti – Cluj Napoca şi peste DN 13, pod peste Târnava Mare şi un viaduct la kilometrul 12.
Valoarea contractului finanţat prin POIM – Programul Operaţional Infrastructura Mare este cuprinsă între 293 şi 320 de milioane lei, iar ofertele pot fi depuse până la termenul-limită de 18 august. Preţul ofertei reprezintă 50% din punctajul licitaţiei.
Cetatea Sighişoara este singura cetate medievală din Europa locuită permanent.