Cel mai mare operator de telecomunicaţii din Emiratele Arabe Unite – e& – şi-a majorat la 14% participaţia deţinută la grupul britanic de telecomunicaţii Vodafone,transmite Reuters.
Operatorul e& spune că motivaţia sa nu s-a modificat din mai 2022, când a plătit 4,4 miliarde de dolari pentru o participaţie de 9,8% “pentru a îmbunătăţi şi diversifica operaţiunile la nivel global”.
De la prima investiţie a e&, acţiunile Vodafone au scăzut cu 15%, compania încercând să-şi îmbunătăţească performanţele slabe de pe trei din cele patru mari pieţe de telecomunicaţii din Europa, evoluţii care au dus în decembrie la plecarea directorului general Nick Read.
De asemenea, luna aceasta grupul american Liberty Global a achiziţionat o participaţie de 4,9% la Vodafone, într-un pariu surprinzător că planul grupului rival de telecomunicaţii de a încheia tranzacţii şi de a-şi reorganiza afacerea va duce la un preţ mai bun al acţiunilor.
Liberty Global, care a achiziţionat 1,34 miliarde de acţiuni Vodafone, a precizat că nu ia în considerare o ofertă pentru grupul britanic de telecomunicaţii. În ultimul timp, compania a atras câţiva investitori strategici, inclusiv pe miliardarul francez Xavier Niel, care, în septembrie, a achiziţionat o participaţie de 2,5% la Vodafone.
“Credem, ca mulţi alţii, că actualul preţ al acţiunilor Vodafone nu reflectă valoarea pe termen lung a afacerilor sale operaţionale sau anunţata consolidare şi oportunităţile legate de infrastructură”, a afirmat directorul general al Liberty, Mike Fries.
Marţi, acţiunile Vodafone au urcat cu 0,8% la Bursa de la Londra.
Luna aceasta, directorul financiar Margherita Della Valle, care a devenit şef interimar al Vodafone după demisia neaşteptată a fostului director general Nick Read în decembrie, a menţinut nemodificate previziunile anuale privind rezultatele financiare, dar a declarat: “Recentul declin al veniturilor în Europa arată că putem mai mult”.
Vodafone a raportat o creştere cu 1,8% a veniturilor din servicii în trimestrul trei fiscal, după un avans de 2,5% în precedentele trei luni, din cauza condiţiilor mai dificile din Germania, Italia şi Spania, care au compensat performanţa robustă din Marea Britanie.