Compania de utilități EDP anunță investiții de 1,5 miliarde de euro în dezvoltarea de proiecte eoliene regenerabile în ocean până în 2025

turbina eoliana offshore sursa Wikimedia Commons - Ein Dahmer Foto: Wikimedia Commons - Ein Dahmer

EDP intenţionează să investească 1,5 miliarde de euro în dezvoltarea de proiecte eoliene regenerabile în ocean până în 2025, transmite News.ro, citând reprezentanți ai grupului.

Conform Planului Strategic al EDP prezentat în 2021, grupul va contribui cu 1,5 miliarde de euro pentru a sprijini atingerea obiectivelor de creştere a capacităţii eoliene ale Ocean Winds (OW) – societatea mixtă deţinută în proporţie de 50/50 de EDPR şi Engie – lider în industria platformelor plutitoare offshore.

Până în 2025 OW intenţionează să adauge un total de 5 până la 7 GW energie din proiectele deja în exploatare sau în construcţie şi 5 până la 10 GW din proiectele în stadiu avansat de dezvoltare.

De la înfiinţarea sa în 2020, OW a crescut de la 1,5 GW de proiecte în construcţie şi 4 GW în dezvoltare, la un portofoliu total de peste 11 GW, fiind acum prezent în şapte ţări. Proiectele offshore ale OW reprezintă un motor al economiei albastre şi sunt pe deplin aliniate cu angajamentele EDP în materie de sustenabilitate faţă de planetă, inclusiv prin promovarea cooperării strânse cu ecosistemele şi comunităţile locale.

În prezent, capacitatea eoliană offshore instalată în lume este de aproximativ 40 GW şi este de aşteptat să ajungă la peste 200 GW până în 2030 şi la peste 1500 GW până în 2050.

Săptămâna viitoare, EDP va participa la Conferinţa Oceanului promovată de ONU – în perioada 27 iunie – 1 iulie la Lisabona – anunţând planurile sale de investiţii în proiecte eoliene regenerabile în ocean, în conformitate cu obiectivul său de a elimina producţia de cărbune până în 2025 şi de a deveni 100% verde până în 2030.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezenţă în 26 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud şi Asia. Are sediul central în Madrid, Spania şi cu birouri regionale în Houston,  São Paulo şi Singapore. Activele sale includ eoliene onshore, campuri fotovoltaice, eoliene offshore (prin cei 50/50 JV – OW) şi tehnologii comeplementare ce folosesc energie regenerabilă, ca baterii de stocare a energiei şi hidrogen verde.

EDPR este o companie din grupul EDP (Euronext: EDP). Pe lângă prezenţa sa puternică în energie regenerabilă (cu EDPR şi operaţiile hidro), EDP are o prezenţă puternică pe pieţele din Portugalia, Spania şi Brazilia, ce includ reţele electrice, soluţii pentru consumatori şi management energetic.

Foto: Wikimedia Commons - Ein Dahmer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *