Compania energetică elvețiană Axpo vinde pachetul de 5% din TAP către Enagas și Fluxys pentru 210 milioane de euro

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Compania energetică elvețiană Axpo a anunțat vineri că a convenit să vândă pachetul de 5% din operatorul de infrastructură de transport al gazelor naturale Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) către Enagas din Spania și Fluxys din Belgia pentru 210 milioane de euro (228,6 milioane USD) în total, scrie See News.

Compania energetică Enagas va achiziționa un pachet de 4% din acțiunile TAP de la Axpo, în timp ce operatorul de transport de gaze Fluxys va cumpăra pachetul de 1% rămas, a spus Axpo într-un comunicat de presă. 

Enagas va cumpăra participația de 4% din TAP pentru 168 de milioane de euro, a anunțat compania spaniolă într-un comunicat separat.

Tranzacția este supusă condițiilor obișnuite, iar închiderea este așteptată în a doua jumătate a anului 2023, a adăugat Axpo.

După tranzacție, Enagas și Fluxys vor deține fiecare un pachet de 20% în TAP, la fel ca proprietatea celorlalți trei acționari – BP din Marea Britanie, compania de stat SOCAR din Azerbaidjan și SNAM din Italia.

Conectându-se cu Trans Anatolian Pipeline (TANAP) la granița Greciei cu Turcia, TAP se întinde pe 878 de kilometri în nordul Greciei, Albania și Marea Adriatică înainte de a ajunge la coasta de sud a Italiei. TAP, care transportă gaze naturale din zăcământul Shah Deniz din sectorul Azerbaidjan al Mării Caspice către piețele din Europa, face parte din Coridorul de Gaze de Sud, care cuprinde și conducta Caucazului de Sud (SCP) care traversează Azerbaidjanul și Georgia și TANAP.

De la începutul operațiunii sale comerciale în noiembrie 2020, TAP a transportat 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale în Europa. Capacitatea de transport a TAP ar putea fi crescută ca urmare a procesului de testare a pieței, aflată în curs de desfășurare.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *